Logo de-bevelander.nl


Marieke en Petra bij de pas geschilderde boot: "Roeien in Venetië was echt superleuk."FOTO: LEON JANSSENS
Marieke en Petra bij de pas geschilderde boot: "Roeien in Venetië was echt superleuk."FOTO: LEON JANSSENS (Foto: Leon Janssens)

Passie voor Peeland van Marieke en Petra: roeien

"Wij zijn altijd bezig met dé boot", zeggen Marieke Bouwense en Petra Asselbergs in koor, "Hij werd tussen Kerstmis en Oud-en-Nieuw geschilderd en ziet er weer pico bello uit voor het nieuwe seizoen. In februari gaan we al trainen, met de boot op het water. Half maart is de eerste wedstrijd."

door Leon Janssens

KAMPERLAND - Koud? Welnee, in vijf minuten roeien ben je op temperatuur. Nu houden we onze conditie bij op sportschool Crossfit in Kamperland. Conditie op peil houden en als het kan verbeteren. Misschien zelfs nog wat spierkracht erbij." De sloep, type kuikensloep, draagt de naam 'Paardekreek' met een twaalfkoppige complete bemanning van elf vrouwen en Jon Boen, stuurman. Marieke (1978) komt uit Wissenkerke (Dorpsweg) en sleet daar haar jeugd tot zij in Breda ging studeren. Daarna kwam zij terug naar Noord-Beveland en ging in Kortgene wonen. Petra is origineel van Zuid-Beveland maar woont inmiddels, na tien jaar Colijnsplaat, ook in Kortgene. Het bevalt haar goed. "Tussen het Veerse Meer en de Noordzee. Je kunt hier altijd kiezen, naar het Veerse Meer of naar het strand. Ik voel me thuis op Kortgene. Als ik aan kom rijden en ik zie de molen, 'bijna lekker thuis', denk ik dan. Zo typerend ook, fiets je 's zomers door de Hoofdstraat dan voel je die bewegelijkheid, die activiteit, het geroezemoes van de volle terrasjes. In de zomer is het voor allen, in de winter voor ons. Het is een dorp met reuring, altijd wat te doen en je hoeft voor je dagelijkse boodschappen het eiland niet af." Hun passie voor Peeland is voor beiden, en voor hun team, roeien. "We zijn daar twee keer in de week mee bezig. Veel roeien. Het eindpunt was vroeger tot het Geersdijkse Kaoitje. Tegenwoordig met de nieuwe boot gaan we tot de Bastiaan de Langeplaat, vlak bij de Goudplaat. Dan maken we een retourtje van wel zestien kilometer op het water." Het roeiteam van de Paardekreek heeft voor 2018 ambities om de stijgende lijn voort te zetten. Marieke: "We werden zesde in de eerste klas en willen hogerop. Vorige jaar twee geblesseerde roeisters en zijn er twee inleners ingezet. We kunnen best nieuwe krachten gebruiken. Ons hoogtepunt was deelname aan de Vola Longa in Venetië. Een protesttocht tegen alle gemotoriseerd bootverkeer in de kanalen en lagune van Venetië. Met de eigen boot Paardekreek over de Alpen, werkelijk fantastisch. Superleuk, we zouden zó weer gaan."

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox