Henk van Dijk met zijn oorkonde voor tien Nieuwjaarsduiken bij De Paardekreek: “Maar ik heb er veel meer gedoken.” FOTO: Leon Janssens
Henk van Dijk met zijn oorkonde voor tien Nieuwjaarsduiken bij De Paardekreek: “Maar ik heb er veel meer gedoken.” FOTO: Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)
Passie voor Peeland

Passie voor Peeland Henk van Dijk: De Nieuwjaarsduik

Kortgene -"Op naar de Nieuwjaarsduik, daar doe ik zeker aan mee en mijn kleinkinderen ook", zegt Henk van Dijk (74) breedlachend, "Opa loopt met de kleinkinderen over het strandje het water in mét de Unox muts op. Na al die jaren heb ik een aardige collectie en een Unox-oorkonde voor tien Nieuwjaarsduiken."

Maar het zijn er veel meer. Ik ben altijd het laatste het water uit en blijf bij de duiktoren. Want bij de toren staan de Schrobbelaertjes klaar. Even een momentje voor mezelf en dan op het gemakje terug. Dat brengt de leeftijd met zich mee. Na afloop gezellig met z'n allen gezellig in Grand Café De Paardekreek. Kun je gelijk iedereen die je kent Nieuwjaar wensen. Hartstikke leuk toch?" Henk woont in Rijswijk bij Den Haag en komt al 35 jaar op Noord-Beveland naar De Paardekreek in Kortgene. Zijn broer had indertijd een toercaravan en haalde Henk over voor ook een caravan en dan op vakantie naar Spanje. "Mijn vrouw was niet zo voor campings, die was meer voor hotels. Zelf ben ik een jongen van de gestampte pot en vond hotels te pontificaal. Onze kinderen zagen Spanje ook wel zitten, zo samen met mijn broer, toch wel leuk. Dus kochten we een caravan. Met Pasen zouden we er op uit gaan, naar Zeeland en we kwamen uiteindelijk terecht op De Paardekreek in Kortgene. We kregen een mooi plekje. Met de Paasdagen viel er zoveel regen, we verzopen bijna. Maar we hadden het toch heel leuk samen." De regen liet de broers kennismaken met de zuigkracht van de Zeeuwse klei want bij vertrek zaten de caravans muurvast. Die van zijn broer werd losgetrokken met de tractor van Brinkman, maar met de caravan van Henk lukte dat niet. "Kom vrijdag terug en blijft tot zondag vrij staan", bood de eigenaar aan. Henk ging daar op in en staat er nu nog steeds. "Tegenwoordig wel in een stacaravan. Met de toercaravan gingen we zomers naar Spanje en in het voor- en naseizoen stonden we op De Paardekreek. Ik had een goede band met Gerrit-Jan en die had altijd wel wat voor mij te doen. Ik ben hier gebleven, mijn vrouw is overleden, en mijn kinderen zijn hier ook allemaal." Henk fietst graag, zijn vader Daan was in Amsterdam 1928 Olympisch kampioen op de tandem. " Je kunt alle kanten uit, overal binnendoor. met de motorfiets om kaas bij Schellach. Het is fijn om hier te zijn, de rustige sfeer, het echte dorpse."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden