Logo de-bevelander.nl


Piet Hamelink en de Zeelandbrug in perspectief. "Graag mag ik met de gewone man kletsen een biertje drinken." FOTO: LEON JANSSENS
Piet Hamelink en de Zeelandbrug in perspectief. "Graag mag ik met de gewone man kletsen een biertje drinken." FOTO: LEON JANSSENS (Foto: Leon Janssens)

Passie voor Peeland van Piet Hamelink: zout water

"Graag mag ik met de gewone man kletsen in het café en een biertje drinken als stamgast in De Kroon", vertelt Piet Hamelink, " Ik ben positief over de omgeving, over het land. Veertig jaar heb ik op De Roompot gewerkt. Toen ik kwam werkten er twee mensen; toen ik wegging in februari 2015 in totaliteit drieduizend."

Piet Hamelink (Terneuzen 1948) woont inmiddels vijftig jaar op Noord-Beveland. "Voor mijn vrouw Jannie ben ik naar Wissenkerke gegaan. We zijn nog in het oude gemeentehuis van Wissenkerke getrouwd door Henk van Strien. De bruiloft werd gevierd in De Kroon." Hamelink zat lang in de gemeenteraad, 23 jaar, en 12 jaar in de Staten van Zeeland, voor de PvdA, welke functies hij in maat 2015 neerlegde. "Ik heb dat lang gedaan. Ik heb nooit geen bestuurder willen worden, wel volksvertegenwoordiger. Ik vond mijn werk op zich veel leuker als dat ik alleen maar in de politiek zou zitten. Als Buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand heb ik enige honderden huwelijke gesloten, en nog. Tegenwoordig ben ik spreker bij uitvaarten, een dankbaar vrijwilligerswerk. Ik mag dat met veel liefde doen." Piet heeft en had nog veel meer functies zoals voorzitter van Heemkundige Kring De Bevelanden(2016) en het NUT Noord-Beveland waar hij na vijftien jaar mee stopt. In de tijd dat hij op Peeland woont waren er veranderingen. Toen hij er in 1968 aankwam waren er mensen die in het Sloegebied werkten of met een bus dagelijks naar de Hero in Breda gingen of naar Goes. "De landbouw werd gemechaniseerd, van de paarden naar de tractor, dus een aantal arbeiders werd bedankt. Er kwamen gemengde bedrijven, de fruitteelt kwam op, het landschap kreeg met bomen een ander aanzien doordat er windsingels werden aangelegd. Nu is het weer meer een open landschap met een aantal veeboeren. Uiteraard is ook het toerisme veranderd maar daar zijn de veranderingen beperkt tot de kuststrook." In Terneuzen opgegroeid speelde Piet in zijn jeugd vaak aan de zeedijk van de Westerschelde. Zijn Passie voor Peeland "Hier trek ik vaak naar het zoute water van de Oosterschelde, de inlagen en het Oesterpitje. De fiets aan de kant en even genieten." Dat komt terug in olieverfschilderijen die hij maakt, zoals de Oosterscheldekering en de Oosterscheldebrug die in perspectief naast elkaar hangen. "Je ziet, mijn hart trekt naar de zee", lacht Piet Hamelink.

Meer berichten

Shopbox