Logo de-bevelander.nl


Wat is er leuker dan lekker knuffelen met de kippen en andere vogels op de kinderboerderij? Helaas gooit vogelgriep steeds vaker roet in het eten. FOTO: PR
Wat is er leuker dan lekker knuffelen met de kippen en andere vogels op de kinderboerderij? Helaas gooit vogelgriep steeds vaker roet in het eten. FOTO: PR (Foto: PR)

Kinderboerderij anders bij vogelgriep

Ieder jaar rond half november wanneer de temperaturen dalen en de vogelmigratie weer op gang komt houden pluimveehouders het nieuws met argusogen in de gaten. De reden tot zorg is de vogelgriep, ook bekend als vogelpest of aviaire influenza. Er zijn verschillende varianten van vogelgriep omdat het virus muteert. Vogelgriep wordt verspreid door uitwerpselen en stofdeeltjes van wilde watervogels. Bij hoenderachtigen zoals kippen en kalkoenen en watervogels verloopt de besmetting snel en is het meestal dodelijk. De incubatietijd varieert van drie dagen tot twee weken, wanneer vogelgriep eenmaal uitbreekt raken hele populaties vogels snel besmet waardoor de vogelgriep voor pluimveehouders rampzalige gevolgen kan hebben.

door John de Kok 

"Nee? Is het weer zover?" Milly Kooger, beheerder van kinderboerderij De Klepperhoeve in Middelburg reageert geschrokken wanneer we contact opnemen om te informeren wat de gevolgen van vogelgriep voor een kinderboerderij zijn. "Half november worden we meestal zenuwachtig. Een week of vijf geleden (13 oktober) is er in Tholen nog vogelgriep vastgesteld, maar het was een niet gevaarlijke variant". Ook de kinderboerderijen houden het nieuws rondom vogelgriep scherp in de gaten. Ondanks dat het om een milde variant ging zijn in Sint Philipsland 41.500 legkippen geruimd om het gevaar van mutatie naar zogenaamde hoogpathogene (zeer besmettelijk en voor kippen dodelijk) variant uit te sluiten. In een zone van een kilometer rondom de pluimveehouderij werd een vervoersverbod op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel ingesteld, wat pas afgelopen 4 november werd opgeheven.

Ophokplicht

"Zo langzamerhand ziet het ernaar uit dat de vogelgriep elk jaar terugkomt. Vorig jaar hebben onze dieren vijf lange maanden op hok gezeten", vertelt Kooger. De ophokplicht houdt in dat alle pluimvee afgeschermd in een hok moet worden gehouden en wordt ingesteld door het ministerie van Economische Zaken wanneer een uitbraak dreigt. "Naast het ophokken krijgen bij een uitbraak al onze dieren een vaste verzorger en wordt er gewerkt met handschoenen en ontsmettingsbakken. De bezoekers mogen niet binnen een straal van twee meter van de dieren komen. Dat houdt in dat we dranghekken neer moeten zetten en de kinderen dus niet echt contact met de dieren hebben. Als je niet aan die voorwaarden voldoet moet je op slot", vertelt Kooger. Harde maatregelen voor kinderboerderijen zoals De Hollandsche Hoeve in Goes, De Punt in Zierikzee en De Klepperhoeve in Middelburg. Normaal lopen de vogels tussen de bezoekers, de kippen dringen naar voren om voer aan te nemen en de kinderen mogen vogels knuffelen, maar dat allemaal is niet mogelijk wanneer de ophokplicht geldt. De Klepperhoeve heeft vanwege de vogelgriep een overkoepelde volière gebouwd en is voor zover dat mogelijk is klaar om een volgende uitbraak op te vangen. De Kaapverdische eenden heeft De Klepperhoeve laten gaan. "Die hebben water nodig, ophokken zou dierenmishandeling zijn".

Verwonde dieren niet helpen

Voor Stichting Vogel- en Zoogdieropvang Zeeland De Mikke in Middelburg heeft vogelgriep ook vergaande consequenties. "Het is één brok ellende. Bij een uitbraak in de directe omgeving mogen we geen vogels opvangen. Een vogel met bijvoorbeeld een gebroken poot heeft een ellendige dood omdat we niet mogen helpen. Ook vogels die beter zijn en willen uitvliegen moeten we tijdens de ophokplicht vasthouden", vertelt mede-beheerder Coby Louwerse. De Mikke dekt alle kooien met zeilen af wanneer er een ophokplicht geldig is. Vogels die eventueel gebracht worden bekijkt De Mikke aan het toegangshek en bij elke doorgang worden ontsmettingsbakken geplaatst. "Bij ziekteverschijnselen die aan vogelgriep doen denken zetten we de vogel direct apart en hebben we een meldplicht aan het ministerie van Economische Zaken".

Rachel van Westen
Meer berichten

Shopbox