Logo de-bevelander.nl


Wethouder Derk Alssema overhandigde de originele aanvraag voor een staanplaats aan het echtpaar Lam met in de kraam neef Hai Nguen, die de verkoop voortzet.. foto Leon Janssens
Wethouder Derk Alssema overhandigde de originele aanvraag voor een staanplaats aan het echtpaar Lam met in de kraam neef Hai Nguen, die de verkoop voortzet.. foto Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)

Goese Markt zwaait familie Lam uit

"Altijd aardig voor de klanten met een vriendelijk woord of een grapje", Zo stonden mijnheer en mevrouw Lam 31 jaar lang op de Goese markt. De loempia's, saté 's en andere Vietnamese snacks vonden gretig aftrek bij de vele vaste klanten. Dinsdag 21 november was hun allerlaatste Goese marktdag. Veel klanten en collega's kwamen langs met een bloemetje, een presentje en vooral om te bedanken.

door Leon Janssens

Wethouder Derk Alssema, portefeuille Binnenstad, kwam namens de gemeente Goes met een boeket en met de originele aanvraagformulieren voor een staanplaats op de Goese markt, welke hij aan Duy-Tri Lam(66) en zijn vrouw Thi-Nga Nguyen(65) uit Kloetinge overhandigde. Hij prees hun voor hun ondernemerschap en zei dat het goed was te horen dat hun neef Hai Nguyen de kraam voortzet. Sinds 1986 verkoopt Lam in Goes op de zaterdagmarkt, vanaf 1990 ook op de dinsdagmarkt, verschillende Vietnamese snacks. Hij begon met een kraam en later kwam de bus. Die witte bus met opschrift Fa. Lam is een begrip op de wekelijkse markten. Behalve op de markt in Goes was Lam in Middelburg, Oostburg, en vrijdag in Yerseke waar zijzelf op 1 december voor de laatste keer staan. Op de social media waren veel reacties op het afscheid en zo was het dinsdag ook op de markt. "Wie gaat er nu nog 'lekker wijf' tegen mij zeggen", grapt een collega van een ander kraam tegen de goedlachse Duy-Tri Lam. "Tijd voor andere leuke dingen', zegt hij, "Je kunt niet altijd doorgaan, er komt een eind aan. Mijn vrouw heeft met ziekte te maken en dat is allemaal zo makkelijk niet. Het contact met de klanten was altijd erg gezellig, dat ga ik missen."

Op 26 augustus 1982 arriveerde Duy-Tri in Nederland, zijn vrouw was er al ruim drie jaar. "Ik kom uit Vietnam daar ben ik soldaat geweest. In 1972 met de Vietcong en de communisten ging het mis. Mijn vrouw is met twee kinderen gevlucht en ik volgde later. Zij is naar de ambassade geweest en die hebben goed geholpen om mij hier te krijgen. Het is hier goed, dit is een mooi land. Ik geniet en ga niet terug." Thi-Nga Nguyen vult het verhaal van haar man aan: "Met onze twee zonen ben ik gevlucht en ik was zwanger van onze derde zoon, die is hier geboren. Indertijd zijn wij uit zee opgepikt door een schip van Ned Lloyd en kwamen Nederland terecht. Via Krabbendijke belandden wij in Yerseke." Negen jaar woonde de familie Lam daar en kreeg hulp.

"Van mijn zus Matty", zegt Joke Hannewijk die de geschiedenis van de Lam's kent, "Uit dank voor die hulp boden zij Vietnamese loempia's aan. Die waren zo lekker dat mijn zus voorstelde die te gaan verkopen. In een frituur in De Zaete werden de eerste loempia's gebakken. Matty hielp met de vereiste papieren en met de hygiëne wetgeving. Het liep heel goed. Ze maken alles zelf en houden ook alles schoon."

"Ik heb daar bewondering voor. Om drie uur uit je bed en om zes, zeven uur naar de markt en 's avonds alles poetsen. Ik denk dat dit het schoonste kraam op de markt is."

Rachel van Westen
Meer berichten

Shopbox