Logo de-bevelander.nl


Sint Nicolaas houdt niet van de Spaanse warmte, wel van het klimaat op Noord-Beveland. FOTO: Leon Janssens
Sint Nicolaas houdt niet van de Spaanse warmte, wel van het klimaat op Noord-Beveland. FOTO: Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)

Passie voor Peeland van Sint Nicolaas: zo behulpzaam

"Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind, zou de goede Sint wel komen nu hij het week zo lelijk vindt?". "Natuurlijk, ik kom altijd", zegt Sint Nicolaas vriendelijk lachend vanuit zijn witte baard.

Wissenkerke - "Stel je voor dat het niet zo was. Dat zouden de kinderen niet leuk vinden en ikzelf ook niet. VloggerPiet had een filmpje naar de school gestuurd om mijn komst voor te bereiden. Daar kun je zien dat ik in een zeilbootje vaar en overstap op de Pakjesboot zodat de kinderen zeker wisten dat ik zou komen." Wij spreken Sint Nicolaas in molen De Onderneming in Wissenkerke waar hij de nacht voor zijn officiële aankomst in het dorp heeft gelogeerd. "In Wissenkerke kon ik niet met de boot aankomen dus kreeg ik B&B, ja, Bed en Breakfast, bij Colinda en Erik hier in de molen. Met een mooi plekje voor mijn paard Amerigo."

Probleempje

"Er was alleen een klein probleempje op de dag van mijn intocht hier. De Pieten en de kinderen wisten niet waar ik was. Sinterklaas was even kwijt want ik zat vast op de molen. Ik kon niet naar beneden. Maar Hoofdpiet heeft dat goed opgevangen. Met een masker, waarop een foto van mij, en een bezem als paard zou hij voor Sinterklaas spelen. Dan kon de ontvangst bij het gemeentehuis tóch doorgaan." Gelukkig kwam boer Smits met een grote heftruck en die kon Sint van de molen halen. Net op tijd waren ze bij het gemeentehuis waar Sint Nicolaas met grote opluchting hartelijk ontvangen werd door burgemeester Marcel Delhez en Dieuwertje van Wissenkerke. De tien meegekomen Zwarte Pieten gingen vrolijk dansen, Sinterklaasliedjes werden gezongen, er werd gestrooid, het was Sinterklaasfeest voor iedereen. 's-Middags werd er geknutseld in het Dorpshuis en konden groene of blauwe pannenkoeken worden gegeten. In al die jaren dat Sint Nicolaas Noord-Beveland bezoekt kreeg zijn alter ego Sjaak Versluis een passie voor Peeland "Het is een mooi eiland met ongemerkt veel natuur, lekker rustig en iedereen kent elkaar. Altijd behulpzaam voor elkaar, ook als je van een ander dorp komt. Ik ga graag naar de natuur van de Schotsman, het mooie bosje bij Wissenkerke, het Bokkegat en de Oesterpit. Zo mooi, heel anders dan Spanje. Sint Nicolaas kan ook niet zo goed tegen de warmte en is blij om naar Nederland te komen."

Rachel van Westen
Meer berichten

Shopbox