Logo de-bevelander.nl


Foto: HMDB

Buitengewoon & Markant

Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13 in Goes toont vanaf 1 december een geheel nieuwe expositie over de Zak van Zuid-Beveland. Buitengewoon & Markant vertelt het verhaal van een roerige bewoningsgeschiedenis. Centraal in de tentoonstelling is het dorpsleven uit de negentiende en twintigste eeuw.

Bewonder de buitengewone aspecten van de Zak en ontmoet markante dorpsfiguren. Neem een kijkje in het Suikerpaleis en dompel jezelf onder in de volksverhalen van weleer. Het museum is open van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Buitengewoon Buitengewoon is het continu veranderende landschap van de Zak van Zuid-Beveland, de roerige geschiedenis van Middeleeuwse kerken, kastelen en buitenplaatsen. In Ellewoutsdijk stond ‘het Suikerpaleis’ Zorgvliet dat was gevuld met kunst. Maar het heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. In Buitengewoon & Markant komt dit indrukwekkende paleis opnieuw tot leven. Wij laten zien welke schilderijen de hallen en kamers van dit betoverende gebouw sierden. Middeleeuwse kastelen, vliedbergen en kerken geven deze streek nog steeds een bijzonder aanzien. Van veel dorpen is die kerk nog steeds het baken in de polder.

Markant Maak kennis met markante figuren uit het dorpsleven van vroeger. Ontmoet burgemeester Mulder, geneesheer Boogaerts en veldwachter Overduin. Drie figuren die elk een grote rol speelden in de gemeenschap van Driewegen. De dorpsgemeenschappen waren hecht en de verhalen tonen de trots die men voelde voor het eigen dorp. De zorgvuldig bewaarde timmermanskast van Abraham de Muijnck, de timmerman met het Gouden Huwelijk, pronkt in deze expositie. Ook het verhaal van Marinus Nijsse, graanboer, burgemeester en filosoof, komt aan bod. Buitengewoon & Markant brengt deze verhalen opnieuw tot leven in een expositie die je mee terugneemt in de tijd.

Rachel van Westen
Meer berichten

Shopbox