Kopen met eigen geld of private lease is altijd goedkoper dan kopen op afbetaling. Bij private lease stap je zorgeloos in en rijdt je in de nieuwste auto's zoals de nieuwe VW T-Roc weg. FOTO: John de Kok
Kopen met eigen geld of private lease is altijd goedkoper dan kopen op afbetaling. Bij private lease stap je zorgeloos in en rijdt je in de nieuwste auto's zoals de nieuwe VW T-Roc weg. FOTO: John de Kok (Foto: John de Kok)

Sparen voor een auto, of gelijk instappen met private lease?

Ze weten te prikkelen, de advertenties om een auto voor privé gebruik te leasen. Er wordt ons voor bedragen vanaf zo'n 169 euro in de maand een splinternieuwe auto beloofd, het enige wat wij betalen is de brandstof. Is private lease beter dan 'ouderwets' zelf kopen?

door John de Kok

GOES - Private lease zit in de lift. Niet verwonderlijk, want het heeft zo zijn voordelen. Erwin Faas, verkoopleider personenauto's VW, bij VW- en Audi dealer Auto Poppe in Goes schat in dat ruwweg 25 procent van de klanten bij Auto Poppe voor een private lease constructie kiest. De vraag neemt nog steeds toe, vooral onder jongeren.

Sparen of private lease?

Het grote verschil tussen kopen en private lease is dat je in het ene geval de eigenaar wordt met alle lasten en lusten van dien, in het andere geval huur je een auto. Niets wordt eigendom en, niet onbelangrijk, je gaat een contractuele verplichting aan. Bij het leasen wordt de auto gefinancierd door een derde partij, wat inhoudt dat de persoon die de lease aangaat geregistreerd wordt bij het BKR in Tiel. Registratie is er ook bij het kopen van een auto op afbetaling, maar niet wanneer je zelf de auto betaalt. Hypotheekverstrekkers brengen 65 procent van het maandelijks leasebedrag in mindering op de maximale woonlasten. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten dan zal die duizenden tot tienduizenden euro's minder hoog zijn dan zonder private lease.

Goed doorrekenen

Kopen of private lease is een kwestie van voor- en nadelen goed naast elkaar te zetten en vooral van alles goed door te rekenen. Op de site www.anwb.nl/auto/private-lease/kopen-of-leasen staat een tool om te berekenen wat in jouw situatie goedkoper is. Private lease kan voordeliger zijn dan kopen, zeker bij een gebruikte auto of een kleine auto. Erwin Faas: "Op het moment zijn occasions duur. Daardoor kan het voor klanten die voor een occasion komen ineens interessanter zijn om een nieuwe auto te leasen". Andere voordelen van private lease zijn dat je weet wat je per maand kwijt bent, dat je geen spaargeld nodig hebt, en je geen zorgen hebt over de rekening van onderhoud en het verkopen van de auto. Bij een gekochte en merk onderhouden nieuwe auto vallen reparatiekosten onder de garantie. Heb je geen garantie op een zelf betaalde auto dan zijn onverwachte kosten voor jouw rekening. Nadelen van private lease zijn dat je, op uitzonderingen na, je schadevrije jaren bij de verzekeringspremie verliest. Contractbreuk is kostbaar en weinig kilometers rijden is relatief duur omdat je aan kilometerbundels vast zit. Daarbovenop komt nog de beperking van de hypotheek. Bij inleveren van een private lease auto komt schade van portierdeukjes en dergelijke vaak voor de rekening van de leaser. Faas: "Bij VW zit de private lease echt goed in elkaar, maar wil je elders leasen let dan op of het leasecontract onder het Keurmerk Private Lease valt".

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox