Logo de-bevelander.nl


: René Leenpoel, culinair met streekproducten bezig zijn. foto Leon Janssens
: René Leenpoel, culinair met streekproducten bezig zijn. foto Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)

Passie voor Peeland van René Leenpoel: culinair

"Heel mijn leven bracht ik door in Kamperland, slechts een tijdje voor mijn studie in Driebergen op internaat gezeten." Aan het woord René Leenpoel (1957) geboren en opgegroeid in Kamperland.

door Leon Janssens

KAMPERLAND - "Opgegroeid in de jaren '60, nog voor de grote toeristenstroom. Ik speelde met mijn kameraden op de crossmotor en dan gingen we op de Schotsman crossen. Dat kon toen nog. Net als iedereen leerde ik zwemmen bij de Veerdam, waar nu het pontje naar Veere op en neer vaart. Vissen was een grote liefhebberij met hengels, netten en fuiken. Ben zelfs nog Noord-Bevelands jeugdkampioen vissen geweest. Ik ging met vader en de buurman mee, netten slepen 's nachts en stropen. Thuis verkocht vader landbouwmachines en trekkers, rooiers en kiepwagens. Voor de verkoop daarvan heb ik wel 25 jaar op de pad gezeten. In 2000 is het bedrijf overgedaan aan Westrate Goes. Zelf ben ik dan in de makelaardij en taxatiewereld gerold samen met mijn compagnon Ronald de Wit met kantoor in Veere. Vijf jaar geleden is hij wat anders gaan doen en nu werk ik alleen onder de naam Taxaties en Zaken. Ik ben goed bekend met Noord-Beveland en Walcheren en ook overig Zeeland." René mag op zondagochtend graag een rondje mountainbiken over zijn Noord-Beveland. "Op de een of andere manier rijden we altijd langs het water", lacht hij, "Mooi om te lopen is een bepaald stukje Schotsman, langs het water, een stukje polder dat langzaam in de oever overloopt. Geen toeristen, geen vissers, maar je komt er 's morgens vroeg wel herten tegen."

De passie voor Peeland van René ligt op het culinaire vlak: "Ik ben een streekproductenman, lamsvlees van Guus de Regt, Dubbeldam die zich bezig houdt met het kweken van vis en schelpdieren. Dat vind ik mooie dingen. Gebruiken doe ik ze vaak, kreeften, mossels, oesters, kokkels, zeekraal en lamsoren. Heel mijn leven ben ik al gek op koken en ik verzamel dan ook kookboeken. " Hij zit al 25 jaar op kookclubs en geeft les aan een groep van vijftien mannen. Zijn favoriete gerecht is altijd op de vistoer en dan met schaal- en schelpdieren zoals krabben en kreeften. "Daar heb ik plezier in. Niet professioneel maar gewoon leuk. Koken blijft een hobby, maar is wel mijn passie."

Rachel van Westen
Meer berichten

Shopbox