Een gedeelte van de kleurrijke megadeken en de haaksters, links Mariëtte Heesakkers en links Anja van Tilbeurgh. FOTO: Leon Janssens
Een gedeelte van de kleurrijke megadeken en de haaksters, links Mariëtte Heesakkers en links Anja van Tilbeurgh. FOTO: Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)

Grootste Gehaakte Deken ter Wereld

De bijdrage aan de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld waaraan alle afdelingen van de vereniging Vrouwen van Nu in Zeeland hebben meegewerkt was 16 november tijdens de jaarlijkse Inspiratiedag in Dorpshuis Ons Dorpsleven te 's Gravenpolder te zien. Alle gehaakte dekens waren verzameld en, compleet met verhalen van maaksters, tentoongesteld. Namens de initiatiefnemers en de organisatie uit Friesland nam Marjan Coolen, penningmeester van het landelijk bestuur, de 35 dekens en gehaakte lapjes in ontvangst.

door Leon Janssens

Het was een gezellige drukte in Ons Dorpshuis en rondom de enorme deken die een prominente plaats in de zaal innam. Marja de Vos, PR Vrouwen van Nu in Zeeland: "Wij willen met de leden van Vrouwen van Nu in Nederland in het Guiness Book of Records met deze deken die vijf voetbalvelden groot wordt. De deken is gemaakt met gehaakte lapjes van tien bij tien centimeter, 280 lapjes per deken. Die dekens worden weer aan elkaar gezet en zo ontstaat 's wereld grootste deken. Vandaag leveren wij onze dekens in en ook nog een aantal losse lapjes." In 2018 is Leeuwarden-Fryslân de culturele hoofdstad van Europa.

Goede doelen

De vereniging van Vrouwen van Nu is benaderd om mee te werken aan het project van de grootste gehaakte deken van de wereld te realiseren. Na afloop worden de dekens aan goede doelen geschonken. Het provinciaal bestuur van Zeeland heeft dit initiatief, mede gezien het thema van 2017: Samen werken omarmd. Iedereen kan een bijdrage leveren aan de deken door een granny square te haken, een vierkantje van 10 x 10 cm, zodat die veelkleurige dekens symbool staan voor de diversiteit in de wereld. Na oproep van het landelijk bestuur is dit voorstel met veel enthousiasme door de afdelingen opgepakt en zijn de leden aan het haken geslagen thuis, in groepjes, tijdens avonden zijn de lapjes aan elkaar gehaakt. Willy Wiskerke, voorzitter Vrouwen van Nu in Zeeland: "Stimulerend, dit haken is verbindend van Axel tot Poortvliet. Samen sta je sterk."

Op vakantie

Mariëtte Heesakkers beheert de website van Vrouwen van Nu maar is ook bedreven in haakwerk: "We hebben 8.000 vierkante meters nodig en zitten nu op ruim 7.000. Het is een mega-deken als dat doel bereikt is. Dan kunnen veel meer mensen genieten van de warmte van onze deken, die heel kleurrijk is. Door het enthousiasme van het haken zijn niet alle lappjes tien bij tien. Er zijn er ook van zeven bij zeven of veertien bij veertien. Thuis heb ik er uitgehaald en opnieuw gehaakt. De vloer lag bezaaid met draden haakkatoen.
Mijn man zei: "Wat doe jij nu?" We zijn zelfs twee keer op vakantie geweest en de lapjes meegenomen."
Riet Telgenkamp uit Kapelle-Biezelinge haakte zeven dekens bij elkaar: "Lapje voor lapje. Via mijn zus ben ik ook in Cleijenborg in Colijnsplaat gaan haken. Veel dames sloegen daar aan het haken voor het goede doel. Een mevrouw kon niet en wilde toch wat doen. Ze gaf geld mee. "Koop jij maar haakkatoen en haak voor mij'. Dat is toch prachtig."

Rachel van Westen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden