Gerdien Janse presenteerde het nieuwe boek in de bieb in Middelburg. FOTO: Hans Colijn
Gerdien Janse presenteerde het nieuwe boek in de bieb in Middelburg. FOTO: Hans Colijn (Foto: Hans Colijn)

Spelenderwijs leren over energie

Het is deze week de Week van de Zeeuwse energie voor de basisscholen. Een goed moment om kinderen bewust te maken van dit onderwerp. En hoe kan dat nu beter dan met een kinderboek? Schrijfster Gerdien Janse presenteerde vorige week haar vierde kinderboek: Ye & Bo barsten van de energie!

door Mariska den Hartog

Het boek van de Schouwse schrijfster is ontwikkeld in het kader van het Zeeuws jaar van de energie en financieel mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland en alle Zeeuwse gemeentes. Patricia Vermunt-Koppelaar nam opnieuw de illustraties voor haar rekening. Het was een behoorlijke uitdaging voor Janse om duurzame energie in Zeeland samen te vatten in elf scenes. "Ik heb vooral geprobeerd om het dicht bij de kinderen te houden, zo komen er veel dieren voor in het boek. Heel jonge kinderen zullen vooral daar naar kijken. Ze groeien mee met het boek en gaan uiteindelijk de zonnepanelen aanwijzen die ze tegen komen in hun eigen woonomgeving. Later gaan ze pas nadenken en vragen stellen hoe het nu precies zit met energie opwekken. Het boek nodigt op een speelse wijze een gesprek uit tussen de voorlezer en het kind."

Het verhaal

Het verhaal begint met Ye en Bo die samen spelen in huis. De batterijen van de bestuurbare auto zijn op. Nu doet de auto het niet meer. Op school leren ze dat je die weer op kunt laden en hoe je op een duurzame manier elektriciteit kunt maken. In het Zeeuwse landschap bekijken ze hoge windmolens, zeilen mee met een bootje op de Oosterschelde en warmen zich op in de zon. Zo ontdekken ze dat de zon, de wind en het water ook energie geven.

Vertelkisten

Vorige week werd het boek in de bibliotheek in Middelburg officieel gepresenteerd en kregen de kleuters van de ABS Middelburg de voorleesprimeur door Gerdien. "Het leuke van het boek is dat er veel Zeeuwse kenmerken in verwerkt zijn zoals de televisietoren in Goes en de Oosterscheldekering, dat maakt het herkenbaar. De kinderen reageren op de sprekende illustraties en ik ben blij te merken dat het boek hen uitnodigt mee te spelen en te bewegen met het verhaal."
Het boek wordt de komende tijd verspreid onder basisscholen, kinderdagverblijven en bibliotheken in heel Zeeland. Ook de Zeeuwse wethouders en burgemeesters zetten hun beste beentje voor en gaan voorlezen op de basisscholen.

Naast het boek ontwikkelde Gerdien vertelkisten voor elk Zeeuws NME-centrum. "Zo kunnen ze het thema van het boek nog meer beleven en kunnen ze de scenes naspelen of zelf verzinnen wat Ye en Bo gaan meemaken. In de kist zitten verschillende attributen zoals een windmolen, handpoppen, dieren, een houten huis met zonnepanelen en vertelplaten. Allemaal om de kinderen actief mee te nemen in de avonturen van Ye en Bo. Op deze manier ben je ontwikkelingsgericht bezig met de kinderen en blijft het langer beklijven."

Kijk ook eens op de website www.zeeuwsjaar.nl

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox