Je kunt er écht levens mee redden

Foute boel. Je rent naar de telefoon en belt 112. "Hij ademt niet meer", roep je paniekerig. De centralist aan de andere kant van de lijn stelt enkele vragen en geeft je opdracht om de alvast voordeur open te zetten voor het ambulancepersoneel. Je rent de trap af, vliegt naar de voordeur en ziet op dat moment de buurtbewoner van een paar huizen verderop jouw tuinpad oprennen. Hij is als vrijwilliger van Hartveilig Wonen opgeroepen om te komen reanimeren.

door Rachel van Westen 

Hartveilig Wonen, wat is dat eigenlijk? Hoe is het mogelijk dat die buurtbewoner al binnen een minuut aan komt rennen? We schuiven aan tafel met Ronny Menheere, Marieke Ravia en Ron van den Berge. Zij zijn alle drie als vrijwilliger aangesloten bij Hartveilig Wonen. Marieke wijst direct naar Ron. "Hij kan je echt alles vertellen, hij is de professional", lacht ze. Ron van de Berge werkt namelijk op de ambulance en is eigenaar van Simedi, een bedrijf dat opleidingen verzorgt op het gebied van medische hulpverlening, waaronder reanimatie en AED. "Misschien is het handig dat ik eerst even uitleg hoe het in zijn werk gaat", steekt hij van wal. "Wanneer je 112 belt, wordt er een ambulance op pad gestuurd. Ondertussen blijft de centralist vragen stellen. Zodra hij vermoedt dat het om een reanimatie gaat, wordt dat doorgegeven aan de ambulance en tegelijkertijd zendt de computer een bericht uit naar het netwerk van Hartveilig Wonen, zodat de burgers in de buurt worden gealarmeerd."

App op de telefoon

Marieke pakt haar telefoon en wijst aan hoe de app eruit ziet en hoe het werkt. "Als er een melding binnenkomt gaat mijn telefoon loeien", legt ze uit. "Dan moet ik direct laten weten of ik er wel of niet naartoe ga." Zelf is ze al een paar keer opgeroepen, maar heeft nog nooit daadwerkelijk hoeven reanimeren. "Als er al iemand bezig is, kijk ik wel even of ik op een ander vlak hulp kan bieden, zoals familieleden opvangen of iemand naar het ziekenhuis brengen."
"Ook dat is burgerhulpverlening", zeggen de twee anderen in koor.
Ronny heeft inmiddels al een aantal keren gereanimeerd, maar kan zich de eerste keer nog herinneren als de dag van gisteren. "Man, mijn benen zakten bijna weg", zucht hij.
"Iedereen die een cursus reanimatie heeft gevold en een geldig certificaat kan laten zien, kan zich aansluiten bij Hartveilig Wonen als burgerhulpverlener", vervolgt Ron.

Chaos en verdriet

"Maar pas op, het is echt niet te vergelijken met de reanimatie zoals je wel eens in series ziet. Die charme is er niet. Het is chaos, er is spanning, mensen zijn verdrietig. Gaat het wel lukken? Je weet van te voren ook niet wat je aantreft. Is het een kind of een verkeersongeval? Dat wordt er niet bij verteld als je een oproep krijgt. En toch, een netwerk van burgerhulpverleners kan het verschil maken. Probeer jij maar eens twee minuten je adem in te houden. Dan snap je wel dat echt elke seconde telt. Hoe eerder je kunt beginnen met reanimeren, hoe meer kans op slagen."

Kijk voor meer informatie op www.hartveiligwonen.nl

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox