Passie voor Peeland Colinda en Erik Meulman (foto Leon Janssens)
Passie voor Peeland Colinda en Erik Meulman (foto Leon Janssens) (Foto: Leon Janssens)

Passie voor van Colinda en Erik

Molen De Onderneming in Wissenkerke heeft met de familie Meulman een nieuwe eigenaar. Vader Erik, moeder Colinda, dochter Gabriëlla en schoonzoon Kristan zijn sinds half september neergestreken in de Ooststraat. “We gaan er in de toekomst weer gewoon mee malen, met molen De Onderneming. Er moet nu eerst nog een wiek gerepareerd worden”, laat Erik weten.

door Rachel van Westen 

Hoe kom je hier terecht? "Mijn dochter woonde in Almere en Colinda en ik hadden vijf jaar een schapenboerderij in Zweden. De laatste twee jaar woonden wij in Friesland in Boijl. Molens heb ik altijd interessant gevonden. Als klein jochie was ik er al door geboeid en was er altijd mee bezig. Terug uit Zweden zochten we in Nederland naar een huis met een stuk grond erbij. Hier was dat, mét een molen. Een molen is het Hollands beeldmerk bij uitstek. Mooier kon eigenlijk niet en we zijn voor de molen gevallen. Niet alleen voor de molen, maar ook voor onze eigen ideeën.” Erik, Gabriëlla en Kristan gaan de molen runnen en Colinda ontfermt zich over de dieren, paarde, ganzen, kippen en kalkoenen. “Naar Zeeland, naar Noord-Beveland, dat vond ik prima. Wat een verademing, eindelijk de ruimte”, zegt Colinda,”De rust sprak ook Gabriëlla en Kristan erg aan. Ze woonden in Almere, in het begin een rustige stad, maar ondertussen een drukke stad. Ze waren op zoek naar rust en een vriendelijke omgeving.” Molen De Onderneming stond op Funda te koop en de Meulemansen gingen kijken en waren snel rond. “Taxatie, bouwkundige keuring, handtekening en toen waren wij molenaar”, stelt Erik vast, “We willen rondleidingen gaan verzorgen, graan malen, zeker voor in de eigen winkel. Mensen komen nu al voor eieren en dan ook voor meel. We kunnen ook voor bakkers malen.

Daarnaast verkopen we diervoeder en willen gaan beginnen met oud Hollands snoep en Zeeuwse babbelaars.” Erik en Colinda houden allebei van de natuur en hebben al ontdekt dat op Peeland de natuur mooi en rustig is. “Je ziet de fazanthanen achter elkaar rennen, als kemphanen over de weg. Prachtig om dat te zien”, zegt Erik, “Typisch is dat hier ook jonge mensen met kinderen blijven wonen. In Friesland zag je die juist uit de dorpen weg.”De Oosterschelde vindt Erik prachtig, zulk helder, fris water. “Heel wat anders dan het troebele Markermeer waar ik vlakbij woonde."

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox