Van 1 tot en met 4 november wordt de Markt in het centrum van Middelburg vier avonden lang van 19.30 tot 23.30 uur betoverd door een fata morgana van licht. Het geheel vormt een visueel droomlandschap over de kracht en de poëzie van water. FOTO: PR
Van 1 tot en met 4 november wordt de Markt in het centrum van Middelburg vier avonden lang van 19.30 tot 23.30 uur betoverd door een fata morgana van licht. Het geheel vormt een visueel droomlandschap over de kracht en de poëzie van water. FOTO: PR

Middelburgse Markt onder water

Het centrum van Middelburg staat volledig onder water de komende dagen. Maar geen paniek, het betreft hier een virtuele overstroming, bestaande uit golvende lijnen van licht gemaakt met de laatste LED technologie, software en lenzen. Onze Zeeuwse hoofdstad viert dit jaar het bezit van 800 jaar stadsrechten en het topevenement van de festiviteiten is het project Waterlicht van Daan Roosegaarde. Van 1 tot en met 4 november wordt de Markt in het centrum van Middelburg vier avonden lang van 18.30 tot 23.30 uur betoverd door een fata morgana van licht. Het geheel vormt een visueel droomlandschap over de kracht en de poëzie van water.

door Rachel van Westen 

MIDDELBURG - De internationaal bekende beeldend kunstenaar, designer en architect Daan Roosegaarde sleepte verschillende prijzen in de wacht met zijn kunstwerken en uitvindingen. Hij verwierf in Nederland met name bekendheid door zijn lichtkunstwerken zoals de regenboog in het Station van Amsterdam, verlichte fietspaden en het project Windlicht op 'ons eigen' Tholen. Met zijn projecten creëert Roosegaarde niet alleen iets moois om naar te kijken, maar hoopt hij ook op een stukje bewustwording.

"Middelburg heeft natuurlijk een verleden met water", vertelt Daan Roosegaarde, doelend op de ramp van '53 en de bombardementen van de dijken in oktober 1944, waardoor het zeewater vrij spel kreeg. "Maar Waterlicht gaat niet alleen over het verleden, het gaat ook over de toekomst." En juist op dit vlak hoopt Roosegaarde anderen wakker te schudden. "De zeespiegel stijgt, maar tegelijkertijd is dat iets wat mensen heel abstract vinden. Er wordt gedacht 'Ach, dat lost de overheid wel op voor ons'. Het lijkt wel of iedereen het een beetje voor lief neemt en denkt, 'Mwa, dat komt wel goed.'" Maar dáár gelooft Roosegaarde niet in. "De wereld verandert en dat gaat best rap. We moeten aan de bak, het komt niet vanzelf goed. Wat willen we in de toekomst? Kunnen we drijvende steden bouwen? Kunnen we energie opwekken uit de golven of de beweging in het water?"

Smog Free Tower

Terwijl hij vol vuur vertelt over zijn fascinatie voor schone lucht, schoon water en schone energie toetert er op de achtergrond een auto. "Ik zit in de taxi in Beijing", verklaart hij. "Ik was vier jaar geleden in deze stad en ik verbaasde me erover hoe smog er letterlijk voor zorgt dat je de andere kant van de straat niet meer kunt zien. Dat zette me aan het denken: Kunnen we niet een soort stofzuiger ontwerpen die de vieze lucht opzuigt?" Met deze overpeinzing werd het eerste zaadje geplant voor de Smog Free Project, een installatie die vervuilde lucht opzuigt en schone lucht naar buiten pompt. Van de achtergebleven roetdeeltjes worden bijzondere sieraden gemaakt. Dit object van Roosegaarde was eerder te zien in Rotterdam en vandaag de dag worden deze bouwwerken in verschillende plaatsen over heel de wereld gezet. Momenteel wordt er alweer druk gewerkt aan het volgende project waardoor de wereld misschien toch weer een beetje mooier en schoner wordt: de Smog Free Bicycle, een fiets die vervuilde lucht opzuigt en schone lucht uitblaast.

Verleden en toekomst

Voor Waterlicht kwam Daan Roosegaarde weer terug naar Middelburg. "Het is een mooie stad en de Stichting Middelburg 800 heeft een mooi programma neergezet. Het is interessant om te zien dat ze dit jubileum niet alleen gebruiken om naar het verleden te kijken, maar ook naar de toekomst." Roosegaarde is niet alleen lovend over onze hoofdstad, maar heeft ook goede herinneringen aan eerdere bezoeken aan Zeeland. "We hebben windlicht gedaan op Tholen (Lijnen van licht die werden gekoppeld aan de windmolens, red.) Dat was heel bijzonder. Zeeland is een echte communityprovincie, maar staat toch open voor nieuwe ideeën. Het is me opgevallen dat deze provincie nog echt een relatie heeft met de natuur en het landschap."

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox