Foto: PR natuurwerkdag

Zeventiende keer op rij de grootste actie in het groen

Als je een zaag of spa kan vasthouden kun je al deelnemen aan de grootste vrijwilligersactie in het groen. Ieder jaar op de eerste zaterdag in november is het landelijk Natuurwerkdag. Het is geheel vrijblijvend en meewerken is gratis.

door Marit Jansen van Galen

GOES - Dit jaar is het de zeventiende keer dat mensen een dagje kunnen werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Vorig jaar deden er in heel Nederland bijna 14.000 mensen mee en ook dit jaar worden er weer duizenden mensen verwacht die hun handen uit de mouwen steken om het landschap een opknapbeurt te geven. De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL.

Krachten

Voor deze dag heb je geen speciale krachten nodig en eigen gereedschap meenemen is ook niet nodig. Daar zorgen Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de vrijwilligersgroepen voor. Op elke locatie zijn ervaren vrijwilligers aanwezig, zij helpen mee en geven aanwijzingen. Deze dag is niet alleen leerzaam, erg gezellig en leuk maar ook goed voor de natuur. Het advies is om laarzen aan te trekken en kleren die vies mogen worden, want in Nederland weet je nooit wat het weer zal doen.

Locatie

Zout en nat, daar draait het om in de Yerseke Moer. Het gebied is ontstaan onder invloed van de zee, menselijk gebruik heeft het landschap getekend. Tegenwoordig is dit gebied een van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland. Tijdens de Natuurwerkdag worden de informatiepanelen schoongemaakt, beplanting weg gehaald en ongewenst groeiende bomen langs de wandelpaden verwijdert. Op en rond het vakantiepark in Kortgene is veel natuur. Mensen worden uitgenodigd om onder andere te komen helpen met het snoeien, bomen kappen en klieven. Harde werkers mogen hout meenemen voor de kachel.

Stage

Dit jaar kunnen middelbare scholieren zich weer aanmelden voor een maatschappelijke stage. Door mee te werken aan deze dag beteken je als scholier iets voor de natuur en behaal je meteen je uren. Op deze manier wil de organisatie meer jongeren betrekken bij natuur en landschap.

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox