Monique de Vriend, bestuurslid van het LHTB Netwerk Zeeland (links), Ditty Smit, ambassadeur Roze 50+ Zeeland (rechts), Jeffrey Walhout van COC Zeeland (midden) en de 19-jarige scholier Borre Boluijt (vooraan). FOTO: Rachel van Westen
Monique de Vriend, bestuurslid van het LHTB Netwerk Zeeland (links), Ditty Smit, ambassadeur Roze 50+ Zeeland (rechts), Jeffrey Walhout van COC Zeeland (midden) en de 19-jarige scholier Borre Boluijt (vooraan). FOTO: Rachel van Westen (Foto: Rachel van Westen)

Coming Out Day, is dat nog nodig?

Heeft u de regenboogvlag al zien hangen? Elk jaar, op 11 oktober wordt er Coming Out Day gevierd. Deze dag wordt er extra aandacht gegeven aan de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHTB-ers). Maar, vraagt u zich misschien af, is dat nog steeds nodig anno 2017 in ons ruimdenkende landje?

We schuiven aan tafel met Monique de Vriend, bestuurslid van het LHTB Netwerk Zeeland, Ditty Smit, ambassadeur Roze 50+ Zeeland, Jeffrey Walhout, van COC Zeeland en de 19-jarige scholier Borre Boluijt. Zodra de urgentie van de Coming Out Day ter sprake komt, stijgt er een instemmend gemompel op. De noodzaak om de belangen van lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen onder de aandacht te brengen is er volgens dit viertal wel degelijk.

Toenemend taboe

"Er heerst zelfs een toenemende taboe", benadrukt Borre. Hij heeft het aan de lijve ondervonden, want op jongere leeftijd werd hij enorm gepest omdat hij openlijk durfde te zeggen dat hij homo is. "Op zich vinden mensen het prima als je homo bent, maar de boodschap is toch vooral: Houd het lekker voor jezelf. Anderen hoeven het niet te weten." Jeffrey knikt instemmend. "Ik denk dat de angst vandaag de dag veel groter is. Er is veel meer geweld aanwezig en ik denk dat daardoor de taboe meer terugkeert." Hij is in mei van dit jaar getrouwd met zijn vriend en hoewel hij zelf nooit echt bang is geweest, durft hij toch ook niet hand in hand te lopen met zijn man.

Roze ouderen

Ditty Smit is gepensioneerd arts. Als hetero heeft ze zelf nooit te maken gehad met kwetsende opmerkingen of onbegrip over haar geaardheid. "Ik heb mijn hele leven kunnen zeggen wat ik wilde, kunnen worden wat ik wilde en kunnen zijn wie ik ben, maar ik merkte wel dat vrienden om mij heen dat niet altijd kunnen. Ooit had ik een buurman die mij uitnodigde voor een feestje", noemt ze als voorbeeld. "Een paar dagen voor het feestje kwam hij nog even naar me toe en vertelde me dat het misschien een ander feestje zou zijn dan ik gewend was, omdat er veel mannen zouden zijn. Ik vond het vreselijk dat hij zich genoodzaakt voelde om dit toe te lichten. Hij was bang hoe het zou vallen." Sinds twee jaar is Ditty ambassadeur Roze 50+ Zeeland en bezoekt in die functie onder andere verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook daar is voorlichting het hard nodig, weet ze. "Als er niet over gesproken wordt, is het er niet, lijkt de gedachte. Daarom wordt er niet over gepraat. Bewoners durven er vaak niet voor uit te komen dat ze homo of lesbisch zijn, maar ze durven ook niet te vertellen dat hun zoon een vriend heeft. Want vergis je niet, ook in verzorgingshuizen wordt soms enorm gepest. Het gebeurt echt dat ouderen worden uitgelachen, buitengesloten of uitgemaakt worden voor 'vies' of 'walgelijk'."

Coming Out Day

Het gesprek met deze vier mensen maakt wel duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voor LHTB-ers echt geaccepteerd worden en iedereen mag zijn wie hij of zij is. De Coming Out Day op 11 oktober is een mooie aanleiding om het gesprek hierover weer eens op gang te brengen. "We moeten het echt bespreekbaar houden", benadrukt Monique de Vriend, bestuurslid van het LHTB Netwerk Zeeland. "Op Coming Out Day hopen we dat er zoveel mogelijk gemeentes de regenboogvlag hijsen. Deze staat symbool voor respect, trots en diversiteit. Naast de verschillende festiviteiten op deze dag zal het LHBT netwerk traditiegetrouw de Zeeuwse Parel uitreiken. Dit kunstwerk, gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Betsy de Jonge, wordt overhandigd aan een persoon of organisatie die zich Zeelandbreed inzet voor de belangen of bevordering van acceptatie van de LHBT gemeenschap."

Genomineerden

Uit de zeven inzendingen zijn zijn drie genomineerden naar voren gekomen: Zorggroep Ter Weel, GGD jeugdverpleegkundigen Tessa Goorsenberg en Lia van Aaken en SVRZ Ter Valcke. De ouderenzorgorganisatie Ter Weel heeft het afgelopen jaar het onderwerp 'seksuele diversiteit' verschillende keren onder de aandacht gebracht. Veel roze ouderen in zorgcentra gaan weer terug in de kast en de zorgcentra hebben onvoldoende kennis hebben om hierop in te spelen. Juist daarom heeft Ter Weel dit jaar twee keer een Tour d'Amour voor haar personeel georganiseerd. Dit rondreizend initiatief van schrijfster Eveline van de Putte heeft als doel om kloof die taboes en onwetendheid veroorzaken, weg te nemen bij zowel het personeel als bij de bewoners.

Tessa en Lia

Tessa en Lia hebben in het afgelopen jaar flink wat werk verzet als het gaat over het onderwerp 'seksuele diversiteit' in het onderwijs. Ze hebben vrijwel alle voortgezet onderwijsscholen in Zeeland bereikt en de meeste daarvan hebben inmiddels convenanten getekend. De school zegt hiermee toe om het onderwerp in te bedden in het lesaanbod en te borgen op de langere termijn.

SVRZ

De derde genomineerde, SVRZ Ter Valcke, heeft vorig jaar op 11 oktober de regenboogvlag gehesen en ook zij hebben drie keer de Tour d'Amour georganiseerd voor personeel en hun bewoners.

Uitreiking

Tijdens een feestelijke avond op woensdag 11 oktober in de Raadzaal van het stadhuis Terneuzen, zal een jury onder leiding van Bertie Steur de winnaar bekend maken en de Zeeuwse Parel uitreiken.

lhbtnetwerkzeeland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden