Logo de-bevelander.nl


Piet en Nel Verburg in de  mooie kamer van 't ouwe 'uus. FOTO: Leon Janssens.
Piet en Nel Verburg in de  mooie kamer van 't ouwe 'uus. FOTO: Leon Janssens. (Foto: Harmke Kik - Grootenboer)

Passie voor Peeland van Nel en Piet Verburg

In Kortgene wonen Nel en Piet Verburg, hun huis stamt uit 1850 en werd in 1887 door Piet's opa gekocht. De sfeer van toen, uit lang vervlogen tijden, is er blijven hangen. Het is dan ook de Passie voor Peeland van Nel (1944) en Piet (1941).

KORTGENE - Met de oude huisraad van 'opoe en opa' richtten zij bij hun huis kamers in zoals honderd jaar geleden, was. "Negen jaar terug moest alles van zolder af, naar de schuur. Uit een grapje werd gezegd 'het lijkt hier wel een museum', zoveel oude spulletjes. Nee, niks naar het stort, het kwam allemaal uit de familie en daar kleefden herinneringen aan", weet Nel, "Piet was gestopt met boeren, had tijd over en ging kamertjes maken. Een mooie hobby. Alles in die kamertjes werd neergezet zoals het was, het keukentje met de peteroliestellen van oma, en een wat mooiere kamer van de andere oma. Onze kleindochter bedacht de naam: 't Ouwe 'uus."

Washok

Piet en Nel hebben daar hun aardigheid in. "Een uit de hand gelopen leuke hobby", zegt Piet, "Er is ook van alles bij. Oude sigarettendoosjes van Virginia tabak, sigarenblikjes, oude potjes, de scheermessen, de scheerkwast en de aanzetleer van de barbier, oude kranten, tijdschriften, foto's, gereedschap en nog veel meer." 't Ouwe 'uus, je stapt er binnen in een oud washok, kijkt in een originele bedstede inclusief kribbe met baby, of verwonder je aan de nachtkleding en ondergoed van toen. Het echtpaar Verburg verzorgt in het toeristenseizoen tot eind september rondleidingen.

Onderbroek

"De vrouwen dat is mijn pakkie án en de mannen gaan met Piet mee naar de typische mannenzaken zoals trekkers en gereedschappen. Zo gauw mensen binnenstappen heb je al aanknopingspunten. Je herkent altijd iets", zegt Nel. "Toch is het een gevarieerd publiek. Typisch is dat jonge mensen veel willen weten van vroeger. Ik kreeg een schoolklas binnen, nou dat was een superdag. Ik vertelde van de was op de 'bleik' leggen. Wat is de bleek moet je dan uitleggen. Een grasveldje bij je huis. Vraagt er een jongentje: "Legden ze dan d'r onderbroek op het gazon?". In dit digitale tijdperk maakt Nel ook foto's van haar bezoek, geheel in stijl, een oude camera met een filmrolletje. En wil je rustig zitten bij 't ouwe 'uus, dan gaat de roldeur naar boven en is het lekker toeven in de tuin.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox