Logo de-bevelander.nl


Dit jaar bestaat muziekvereniging Euterpe 125 jaar. Dit jubileumjaar wordt gevierd met tientallen concerten, festivals en andere feestelijke evenementen. FOTO: Rachel van Westen
Dit jaar bestaat muziekvereniging Euterpe 125 jaar. Dit jubileumjaar wordt gevierd met tientallen concerten, festivals en andere feestelijke evenementen. FOTO: Rachel van Westen (Foto: Rachel van Westen)

Een jaar lang feest bij Euterpe

Euterpe viert feest, want dit jaar bestaat deze Heinkenszandse muziekvereniging 125 jaar. Het jubileumjaar wordt geopend met een feestelijke receptie op 14 oktober en daarna volgt een jaar met tientallen concerten, festivals en andere feestelijke evenementen

HEINKENSZAND – We kunnen er alleen maar naar gissen hoe de muziekvereniging precies is ontstaan, want tijdens een brand in de woning van de toenmalige secretaris J.A. de Jong zijn alle notulen van de eerste drie decennia letterlijk in rook op gegaan. Maar, zal de kritische lezer zich afvragen, hoe weten we dan wel zo zeker dat Euterpe dit 125 jaar bestaat en geen 120 of misschien nog maar 110 jaar? Het antwoord is eenvoudig: "Op het vaandel staat de oprichtingsdatum", vertelt secretaris en vice-voorzitter Marian Dellebeke.

Hoewel we in het duister tasten over het ontstaan van Euterpe, is het wel te verklaren waarom er voor deze naam is gekozen. Euterpe is namelijk één van de muzen. In de Griekse mythologie waren muzen beschermsters van diverse soorten poëzie, dans en muziek. Euterpe was de muze van het fluitspel en de lyrische poëzie en haar naam betekent 'verblijdende'. Die naam geeft dus perfect weer wat de muzikanten van Euterpe voor ogen hebben: Anderen laten genieten van hun muziek en de luisteraar wellicht een beetje vrolijker maken.

Euterpe heeft momenteel 64 leden en bestaat uit een fanfare, slagwerkgroep, jeugdslagwerkgroep en een leerlingenorkest. De leden komen niet alleen uit Heinkenszand, maar ook uit de omliggende plaatsen en zelfs van Schouwen. Volgens Marian is de belangstelling voor de vereniging grotendeels te danken aan de sfeer. "Euterpe is een gemoedelijke en warme vereniging waar iedereen zich welkom voelt. En daarnaast hebben we natuurlijk veel mooie optredens", benadrukt ze. "Neem bijvoorbeeld onze jaarlijkse themaconcerten. Daar hebben we als muziekvereniging echt wel naam mee gemaakt. Maar ook de kleinere optredens kunnen op veel belangstelling rekenen. Sinds een paar jaar geven we een concert aan de vijver in het Van Cittersbos in Heinkenszand. Mensen kunnen zelf een stoeltje meenemen of een picknickkleed. Wij zorgen voor een hapje en een drankje en dit jaar hielden we voor het eerst een barbecue na afloop. De mensen zijn hier erg enthousiast over en er komen elk jaar meer bezoekers."

Maar het houdt niet op bij een fijne sfeer en mooie optredens, want Euterpe start dit jaar ook met een nieuw project op de Jan van Schengenschool in Heinkenszand. "De kinderen van groep 3 tot en met 8 komen nu al elk jaar naar het clubgebouw en daar laten we zien wat we allemaal doen. Maar vanaf dit schooljaar gaan we ook zelf naar de school toe. We geven jaarlijks een periode muzieklessen in de klas. Dat begint in groep 3 met AMV en blokfluitles en in de hogere groepen vormen we blazersklassen en slagwerkklassen. Elk jaar iets anders. Dit is echt een win-winsituatie", vindt Marian, "Het muziekonderwijs op de school krijgt vorm en wij een hopen meer jeugd te interesseren voor onze vereniging."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox