Logo de-bevelander.nl

Brief aan een Zeeuw

Beste Albertha Petronella Ogterop,


Het is Kinderboekenweek! Overal aandacht voor kinderliteratuur, (voor)lezen en volop fantasie. Een spontaan bezoekje aan mijn lokale boekenwinkel bleek zelfs drukker dan de gemiddelde supermarkt – blijkbaar hebben ook meer volwassenen leeskoorts gekregen. Een goed teken, en toen ik thuis aangekomen – wonderwel zonder kleerscheuren of blauwe plekken door mijn weg naar de uitgang – uw staat van dienst voorbij zag komen, moest het wel zo zijn.

U was druk. Erg druk. Kinderboekenschrijfster, illustratrice, talloze politieke en wetenschappelijke bestuursfuncties, tomeloze inzet. Dat verdient toch even een korte vermelding, iemand die van haar leven een soort held gemaakt heeft.

Gewoon, onderweg naar
zijn werk. Ook al zo'n held!

Niet met cape of ander typisch boeken-en-films-entourage, maar toch met een missie. Soms kom je ze tegen, mensen die van hun leven een soort boek maken – per ongeluk of expres. Ik las bijvoorbeeld dat de burgemeester van Veere afgelopen week de inzittenden van een in de greppel geraakte auto had gered. Gewoon, onderweg naar zijn werk. Ook al zo'n held! Daarmee laat hij toch zijn Vlaamse, 'vliegtuigjes-klevende' collega ver achter zich. Sterker nog, daar kom je als collega natuurlijk ook niet meer overheen bij de koffieautomaat. 'Goed weekend gehad, heren?' 'Zeker, burgemeester. Meegedaan aan de Kustmarathon Zeeland…' - cue zelfvoldane blik – '.. en u?'.
'Prima, beetje boodschappen, verjaardagje van mijn zwager. Oh, en wat mensen uit een verongelukte auto gered. Nou, werk ze vandaag, hè!' Ik denk dat het goed is af en toe een beetje een boekenheld te zijn. En dan niet per se allemaal 'Red inzittenden uit de sloot'-held, maar misschien beginnen met 'gebruikt richtingaanwijzer bij het afslaan-man'. Of 'ik eet ietsje minder vlees'-held. Dan hoef je niet eens zo druk te zijn als u.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox