Logo de-bevelander.nl


De leestafel van de Zeeuwse Bibliotheek met de genomineerde Zeeuwse boeken FOTO: ZB/Planbureau
De leestafel van de Zeeuwse Bibliotheek met de genomineerde Zeeuwse boeken FOTO: ZB/Planbureau (Foto: ZB/ Planbureau)

Het Zeeuwse boek bezig aan opmars

MIDDELBURG - Het gaat goed met het Zeeuwse boek. Dat mag je concluderen aan de vooravond van de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Het jaarlijkse aanbod van Zeeuwse boeken is groot. Op velerlei terreinen, romans, fotoboeken, biografieën, kunstboeken, geschiedenis, poëzie en maritiem erfgoed verschijnen jaarlijks tientallen boeken.

Voor de Zeeuwse boekenprijs 2017 werden 76 boeken aangemeld. Daarvan zijn er tien geselecteerd door een vakjury, waarvan er op 12 oktober vijf boeken verschijnen op de shortlist. Jurysecretaris van de Stichting Zeeuwse Boekenprijs Anya Marinissen heeft zelf geen stemrecht, maar leidt de vakjury tot een beslissing tijdens een diner. "Dat gaat er serieus en soms heftig aan toe. Mijn taak is de over de tafel rollebollende juryleden te bewegen tot een eensluidend oordeel te komen," lacht ze. De prijsuitreiking valt samen met de Week van het Zeeuwse Boek. "Natuurlijk dient het voor promotie van het Zeeuwse boek, het is de enige regionale boekenprijs in ons land en heeft daardoor een landelijke uitstraling."

Kritiek

Desondanks was er de afgelopen jaren ook weleens kritiek op deze 'wedstrijd'. Criticasters verweten dat de ZBP elitair was, het vaak ging door appels met peren te vergelijken en er boeken op de lijst kwamen die nauwelijks een Zeeuwse binding zouden hebben. Marinissen: "We hebben dat imago enigszins aangepast. Maar vergeet niet, we willen graag een groot aanbod onder de loep nemen. In principe kan iedereen zijn of haar boek aanbieden. Dan krijg je af en toe boeken van een jubileum van een dorpsvereniging, evenals literaire werken. Dat is nu eenmaal het brede aanbod. Tevens hebben wij als bibliotheek ook een taak als opslag van ons totale cultureel erfgoed. Daar horen ook die boeken bij. Verder hebben we de statuten voor dit jaar enigszins aangepast, omdat wij als zelfstandige Stichting Zeeuwse Boekenprijs voor het eerst dit jaar de prijs organiseren." Vanaf de start van de Boekenprijs in 2003 was het Zeeuws Tijdschrift de organisator. Vorig jaar waren er twee winnaars van de juryprijs, Chris de Stoop met 'Dit is mijn hof' en Arjen Fortuin met zijn biografie over uitgever Van Oorschot.

Toptien

De Zeeuwse auteur Joep Bremmers staat in de top tien van de eerste selectie met zijn verzamelde gedichten van Hans Verhagen. "Dat is toch een eervolle nominatie en elke promotie voor het boek is meegenomen." Hij vertelt trots te zijn dat zijn boek met poëzie staat tussen een sterke lijst van medeconcurrenten voor de juryprijs. "Het is een sterke brede lijst, met ook plaats voor poëzie van een man die met zijn poëzie ook al een prijs won, de P.C. Hooftprijs." Over de kritiek zegt hij: "Het is een brede selectie. Misschien zou men het aanbod in categorieën kunnen opdelen. Maar zo'n lijst met verscheidenheid is ook wel weer spannend." De winnende auteur ontvangt duizend euro en een herinneringstegeltje met een Zeeuws Meisje met een gouden boekje in de hand, naar een ontwerp van Eva Crebolder.

Publieksprijs

Zeeuwen kunnen op alle 76 ingezonden boeken stemmen voor de publieksprijs via de PZC-website. Dat kan vanaf 11 oktober via www.pzc.nl/publieksprijs. Anya Marinissen: "Daaruit rolt vaak een hele andere winnaar." Vorig jaar won 'De Tuinen van Ginder'(van Rieks Veenker en Coen Hamelink). Boeken worden in eerste instantie aangeleverd door uitgeverijen, maar een nieuwe trend is dat veel (Zeeuwse) auteurs hun boeken in eigen beheer uitgeven. Volgens Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje in Goes en naast boekverkoper ook uitgever van diverse Zeeuwse titels heeft dat vooral te maken dat uitgeverijen kritischer zijn geworden over de kwaliteit van het Zeeuwse boek en het uitgeven van Zeeuwse boeken een dure zaak is. "Het afzetgebied voor deze boeken is betrekkelijk klein, maar de drukkosten zijn hoog. Als uitgever moet je ook zorg besteden aan de uitvoering, vormgeving, papiersoort van het boek. Dat wil wil de consument. Dus als uitgever moet je aan die kwaliteiten voldoen en wordt er relatief gezien weinig aan Zeeuwse boeken verdiend." Een goede zaak is overigens dat via verschillende subsidiefondsen een beroep kan worden gedaan voor een uitgave.

Zeeuws

Fierloos: "Als je van een Zeeuwse titel er duizend verkoopt mag je al in je handen klappen." Een gunstige uitzondering is het stripboek 'Zeeland in Strip' van Danker Jan Oreel, dat Fierloos uitgaf en waarvan er maar liefst 23.000 exemplaren over de toonbank gingen. Zeeuwse uitgeverijen zoals Den Boer-De Ruijter, de Drukkery en Het Paard van Troje leveren jaarlijks aan de Boekenprijs enkele van hun titels voor deelname. Auteurs die in eigen beheer hun werk uitbrengen kijken vaak de kat uit de boom of zijn minder geïnteresseerd in deelname. Vlissinger Jo de Ridder die in eigen beheer 'Vlissingen Plankenstad' uitbracht, doet niet mee aan de wedstrijd: "Ik heb mijn boek helemaal zelf uitgegeven in een bepaalde oplage. Alles is bijna verkocht". Die verkoop gaat vrijwel uitsluitend bij boekhandels die het Zeeuwse boek omarmen, zoals De Drukkery in Middelburg, Boekhandel 't Spui in Vlissingen, De Koperen Tuin en Het Paard van Troje in Goes en Boekhandel De Vries in Zierikzee.

Prijsuitreiking

Zaterdag 4 november wordt in de Zeeuwse Bibliotheek de winnaar bekendgemaakt van de Zeeuwse Boekenprijs 2017. Tevens worden dan accolades uitgereikt in diverse categorieën, zoals beste debuut, beste jeugdboek et cetera.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox