Logo de-bevelander.nl


Rinus de Regt voor zijn Vogelhut. FOTO: LEON JANSSENS
Rinus de Regt voor zijn Vogelhut. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: Leon Janssens)
Passie voor Peeland

Passie voor Peeland van Rinus de Regt: op d'n diek

NOORD -BEVELAND -  Noord-Beveland, tegenwoordig ga je er via drie er naar toe leidende wegen zo heen. Maar van Noord-Beveland was zestig jaar lang alleen de toren van Cortgene te zien.

"Het eiland dreef zestig jaar van 1532 tot 1590. Dat betekende afzet van de goede grond die ontstaan is", vertelt Rinus de Regt (1940) uit Colijnsplaat, "De aanwas in grond was anderhalve centimeter per jaar. Mijn voorvaderen hebben daar geboerd van 1740 tot 1780 en toen de boerderij gekocht. Daar zit nu mijn zoon op, 280 jaar na dato. De grond die er nu bij hoort lag vroeger buitendijks. In 1829 is het bedijkt en ingepolderd. Hier aan de noordkant van Peeland is veel veranderd. Waar nu twintig meter water in de Oosterschelde staat was vroeger polder. De Sint Elisabethsvloed heeft hier huis gehouden. De noordkant was altijd in beweging. Door de inpoldering werd de stroomgeul dieper, de stroming sterker. Voor zo ver ik me kan herinneren is dit voor veel mensen een aantrekkelijk gebied. Altijd veel volk om vogels te kijken. Het is hier een punt waar trekvogels foerageren."

Het werd zo druk dat de Regt een aanvraag deed om de weg te verbreden. Dat was vooral na 1961 toen Noord-Beveland eiland af was en makkelijker bereikbaar werd. "Vooral veel Belgen, soms wel 25 auto's op de dijk" weet Rinus, "Indertijd met de ruilverkaveling heb ik een stukje grond aan de gemeente Noord-Beveland gegeven en ik kreeg er een parkeerterrein voor terug. Er kwamen veel Belgen vissen hier aan de dijk. Toen het parkeerterrein er lag gingen ze met de boot vissen."

Passie voor Peeland van Rinus is toch de bovenop 'd'n diek' voor zijn huis, aan de Oosterschelde. Daar gaf hij ook de aanzet voor de Vogelhut, die, getuige een tiental vol geschreven gastenboeken met lovende reacties, druk wordt bezocht. "Altijd hebben we schapen gehouden. Na de Ramp van '53 geen groot vee maar schapen. Schapen zetten met hun poten de dijk aan. Een leven lang met schapen. Het mooiste is nog dat de laatste stagiaire bij de schaapskudde met mijn zoon is getrouwd."

Omdat er altijd mensen op de dijk waren, hek open of dicht, besloot Rinus toen hij 65 werd om er een vogelhut neer te zetten. "Aangevraagd bij het waterschap en toestemming gekregen. Veel mensen komen met verrekijkers vogels kijken hier in de inlaag en verder op de Oosterschelde. Ik geef er graag rondleiding bij."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox