Logo de-bevelander.nl


Rachid Aarabe kan niet vier dingen tegelijk doen. Hij is dan ook op zoek naar mede-vrijwilligers. Wie bezorgt de ouderen een geweldig dag en gaat met ze fietsen? FOTO: JOHN DE KOK.
Rachid Aarabe kan niet vier dingen tegelijk doen. Hij is dan ook op zoek naar mede-vrijwilligers. Wie bezorgt de ouderen een geweldig dag en gaat met ze fietsen? FOTO: JOHN DE KOK. (Foto: John de Kok)

Eenzame ouderen zoeken contact

GOES - De hoop dat er eindelijk iemand langskomt om de grijze sleur van dag te doorbreken is vaak een groot deel van de dagbesteding van eenzame ouderen. Reikhalzend kijken ze uit naar vrijwilligers die wat tijd bij hun willen doorbrengen.

Een bakje koffie en een praatje, misschien een spelletje, even naar buiten, of lekker creatief bezig zijn. Voor eenzame ouderen is het bezoek van een vrijwilliger een lichtpuntje in de dag. Helaas is er een groep ouderen die steeds wordt overgeslagen, maar ze blijven hopen. Aan vrijwilligers is er overal een gebrek, de nood is echter nergens zo hoog dan op de afdeling Ouderenpsychiatrie van Emergis.

Taboe

"We proberen al jaren en op allerlei manieren vrijwilligers te vinden om de mensen op onze afdeling Ouderenpsychiatrie gezelschap te houden, maar het wil maar niet lukken. Misschien komt het omdat weinig mensen van ons bestaan weten, of het is een beetje een taboe omdat het Emergis is", vertelt activiteitenbegeleider Monique Dieleman. Aan de invulling van de activiteiten kan het niet liggen. Er is een programma met veel creatieve activiteiten, bijvoorbeeld schilderen, boetseren of mozaïeken. "Je leert hier van alles. Ondertussen kan ik zelfs haken en breien", vrijwilliger Rachid Aarabe kan er om lachen. Rachid is één van de slechts drie vrijwilligers die Ouderenpsychiatrie heeft, een afdeling met 27 cliënten. De ouderen zijn 65 plus en hebben typische psychische ziektebeelden zoals depressie. Op deze afdeling blijven ouderen normaal gesproken hooguit een jaar. Rachid: "De genegenheid en de waardering die je krijgt is enorm. Ze missen me als ik niet ben geweest".

Vrijwilligers

Monique: "We hebben hier een prachtige duofiets staan, elektrisch ondersteund maar bijna ongebruikt omdat we niemand hebben die eens een ritje met de ouderen kan maken". Er worden vier vrijwilligers gezocht, voor ouderen is het een belangrijk contact met de buitenwereld. "Ook als je het leuk vindt om met hun mobieltje, laptop en dergelijke te helpen hebben we je nodig", zegt Monique.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox