Logo de-bevelander.nl


Lein Lievense is inmiddels 67 jaar en weet nog niet hoe de toekomst voor 'zijn' marathon eruit ziet. "In 2018 is er in ieder geval nog een marathon, maar in 2020 ben ik 70 en is het misschien tijd voor iemand anders om het van ons over te nemen." FOTO: FRANK HUSSLAGE
Lein Lievense is inmiddels 67 jaar en weet nog niet hoe de toekomst voor 'zijn' marathon eruit ziet. "In 2018 is er in ieder geval nog een marathon, maar in 2020 ben ik 70 en is het misschien tijd voor iemand anders om het van ons over te nemen." FOTO: FRANK HUSSLAGE

Kustmarathon viert derde lustrum

ZOUTELANDE - Komend weekend wordt voor de vijftiende keer de Kustmarathon Zeeland gelopen. De jubileumeditie zal extra feestelijk versierd zijn. Ook de ladiesrun jubileert, want die bestaat tien jaar. De Faam sprak hierover met organisatoren Lein en Lenie Lievense.

Wat vijftien jaar geleden begon als een geintje is inmiddels uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse sportevenement van Zeeland. Het marathonweekend brengt ieder jaar weer tienduizenden mensen op de been, van de Ladiesrun op vrijdag, de marathon op zaterdag tot de wandelmarathon op zondag.

Olympiërs

Kanshebbers voor de winst dit jaar zijn onder andere de Zeeuwen Erwin Harmes en Huub van Noorden en ook de Marokkaanse oud-winnaar Hamid El Mouaziz. Bij de dames zal de winnares van vorig jaar, Radka Churanova, haar titel niet verdedigen. Ook loopt Leonie Ton mee. De Marokkaanse Khadija El Aaribi is één van de favorieten. De Belgische Olympiër Manuela Soccol, die een wildcard kreeg, moest afgelopen week geblesseerd afzeggen. Een andere oud-Olympiër die dit jaar meeloopt, is de 1500 meter-loper Gert-Jan Liefers.

Opvallend is dat er steeds meer niet-Zeeuwse deelnemers en prominenten de Kustmarathon tussen Burgh-Haamstede en Zoutelande weten te vinden. Tweelingbroers en voormalig profvoetballers Dennis en Gérard de Nooijer lopen mee, net als wielerkampioenen Michael Boogerd en Marianne Vos. Vos doet mee bij de mountainbikers. Na al die jaren zijn er nog 28 deelnemers die iedere editie van de Kustmarathon hebben meegelopen, de zogenaamde "uutlopers". Ter ere van het jubileum zullen zij dit jaar in een speciaal startvak vooraan de groep van start mogen gaan. Ze zijn herkenbaar aan een speciale sherp met 15 erop.

Samenwerking

Sinds vorig jaar werkt de Kustmarathon samen met zes andere marathons in Nederland, zoals in Amersfoort, Leiden, Terschelling, Sneek, Utrecht en Den Haag. Daarover zegt Lievense: "Misschien dat deze samenwerking in de toekomst resulteert in een gezamenlijk klassement, waarin je bijvoorbeeld 4 van de 6 marathons gelopen moet hebben voor het eindklassement."

Familiegebeuren

Voor Lein en Lenie is het nog eens extra bijzonder, dat hun kleindochter vorig jaar meedeed met de kidsrun. Hun dochter loopt dit jaar mee bij de marathon. Per week zijn Lein en Lenie het hele jaar door gemiddeld zo'n vijftien uur tijd kwijt met alles wat met de Kustmarathon te maken heeft, maar ze hebben een groot team vrijwilligers die assistentie verlenen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox