Logo de-bevelander.nl


Foto: PR

Oreel en Jonker signeren Sibylle-codex

Tekenaar Danker Jan Oreel en auteur Frank Jonker signeren zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 16.00 uur het nieuwe deel van Hel, De Sibylle-codex bij Het Paard van Troje in Goes.

GOES - Maar liefst 23 jaar zat er tussen het moment dat Henk Kuijpers de pen oppakte om voor Danker Jan Oreel het scenario voor 'De avonturen van Hel, de koffers van Raz Fadraz' te schrijven en het moment dat de strip daadwerkelijk in de door Rob van Bavel nieuw opgestarte Eppo werd voorgepubliceerd. Begin 2012 werd zowel het reguliere album als de dossiereditie van 'De koffers van Raz Fadraz' uitgebracht. Dan is voorzichtige hoop dat het tweede verhaal van Hel eind 2012 in Eppo kan verschijnen. Maar na het eerste verhaal komt Henk tot de conclusie dat het schrijven van scenario's voor Hel hem te veel tijd kost en ten koste van Franka zal gaan. Wel wordt onder supervisie van Henk een begin met het vervolg gemaakt door de Vlaamse scenarist Ivan Claeys. Helaas strandt ook deze poging om tot een tweede Hel-verhaal te komen. Toch verschijnt Hel eind 2012 nog in Eppo in het korte verhaal 'Kerstkrakers' op scenario van Fred de Heij. Intussen besluit Danker Jan dan maar zelf te proberen het verhaal voor het tweede album van 'De avonturen van Hel' te schrijven. René Verhulst, oud-burgemeester van Goes, brengt hem op het idee voor een verhaal over de Sibyllijnse boeken. De oorspronkelijke negen boeken van de Sibylle van Cumae met voorspellingen waar degene die de boeken op de juiste manier leest de toekomst mee kan voorspellen en aldus grote macht en rijkdom kan verwerven. De bedoeling is om het verhaal voor het grootste gedeelte in Utrecht te laten afspelen met verwijzingen naar het Romeinse verleden van die stad. René maakt een eerste opzet voor het verhaal. Via zijn contacten als oud-wethouder van Utrecht wordt bekeken of het consortium dat rond die tijd het stationsgebied op de schop neemt erbij betrokken kan worden. Dat zou het maken van de strip financieel een stuk aantrekkelijker maken. Hiervoor maakt Danker Jan in 2013 een proefpagina. Maar ook dat blijkt helaas een doodlopend spoor.

Danker Jan geeft echter niet op en gaat opnieuw zelf aan de slag met het scenario van wat dan moet gaat heten 'De Sibylle-codex'. Dat resulteert eind 2014 in een miniboekje met daarin, in zwartwit, de eerste zes pagina's van het verhaal.
Als illustrator werkt Danker Jan onder andere samen met schrijfster Sunny Jansen, tevens conservator van Slot Loevestein. Tijdens het festival Slot Boekenstein vraagt Sunny hem of hij ooit het kasteel heeft gezien. Dat niet, en Danker Jan maakt van harte gebruik van de uitnodiging om diezelfde middag nog het kasteel te bekijken. Sunny vertelt Danker Jan ook dat het een deel van het voormalig Rijkarchief tijdens de Tweede Wereldoorlog in Slot Loevestein is opgeslagen. Dat brengt hem op het idee om het laatste boek van de Sibylle-codex ergens in Slot Loevestein te verbergen. Loevesteingids Annemarie van Amstel brengt Danker Jan op het idee het spoor via Delft en Hugo de Groot, ook wel 'het orakel van Delft' genoemd, te laten lopen.

Ondertussen werkt Danker Jan verder aan het scenario, compleet met pagina-opzetjes, schetsen, uitgewerkte plaatjes en (bijna) complete strippagina's. Het ligt in de bedoeling om in 2015 weer een miniboekje te maken met de volgende zes pagina's, maar dat lukt uiteindelijk net niet. En dan, na 16 pagina's scenario, schetsen en tekeningen, komt Danker Jan niet verder met het verhaal, ondanks dat hij wel een idee heeft over de afloop ervan.

Nu is hij, net als scenarist Frank Jonker, vaste gast tijdens het jaarlijkse Stripfestival van Knokke-Heist. Danker Jan en Frank hebben het al eens eerder over het verhaal van de Sibylle-codex gehad. Frank heeft aangegeven best mee te willen denken of eens naar het scenario te kijken als dat nodig is. Maar in april 2016 vraagt Danker Jan aan Frank of hij de rest van het scenario van de Sibylle-codex voor zijn rekening wil nemen. Frank gaat aan de slag. Het kost hem twee dagen googelen om de puzzel rond het derde boek van de Sibylle-codex op te lossen. Want hoe krijg je een boek dat in 1937 nog in het bezit was van John D. Rockefeller binnen een paar jaar ergens op een geheime bergplaats in Slot Loevestein? De sleutel blijkt Kathleen Kennedy, de zus van de beroemde John F, Kennedy, die tijdens haar studietijd in Londen een tijdje met David Rockefeller heeft gedatet. Kathleen Kennedy is in 1948 overleden en laat dat nu net het jaar zijn waarin Danker Jan in het eerste gedeelte van het verhaal een van de andere twee boeken van de Sibylle-codex laat opduiken in een obscure Londense boekhandel.

Frank schrijft een eerste versie van de plot voor pagina 17 tot en met 45 en brengt samen met Danker Jan een aantal keer een bezoek aan Slot Loevestein. De muurtrappen, een schilderij verborgen in de muur, de handtekening van A. van Loon, de tokkelbaan en de verklede groepen tijdens de Vesting3hoekdagen, alles inspireert en al gauw vormt zich een beeld van hoe de finale van De Sibylle-codex eruit precies uit moet zien.

In dezelfde periode moet Frank voor een ander project regelmatig in Leiden zijn en combineert dat met bezoekjes aan Den Haag en Delft om zo alvast de informatie te verzamelen voor de routes die Hel en Julia door deze steden volgen. Hugo de Groot past niet meer goed in de historische lijn van het verhaal, maar Frank ziet nog wel kans een andere Delftse beroemdheid, Johannes Vermeer, in het verhaal te verwerken en een aantal scenes in het echte en onechte Straatje van Vermeer te laten afspelen.

Tijdens de Haarlemse Stripdagen van 2016 en later ook telefonisch heeft Frank een gesprek met Henk over Hel. Henk vertelt Frank over de achtergronden van Hel en doet hem ideeen aan de hand hoe Hel ook in de komende verhalen kan blijven zakkenrollen. In de plot heeft Frank al één zakkenrolscene verwerkt en naar aanleiding van de ideeen van Henk zoekt hij naar meer mogelijkheden daarvoor in plot en scenario. De plot wordt vervolgens nog op een aantal punten aangepast en nog diezelfde week begint Frank aan het scenario voor het vervolg van De Sibylle-codex.

Daarna gaat alles ineens heel snel. Danker Jan spreekt met stripblad Eppo een datum af voor de start van de voorpublicatie van De Sibylle-codex. Wilma Leenders begint met de inkleuring van de eerste pagina's. En een week nadat de site Stripspeciaalzaak het nieuws over het vervolg van De avonturen van Hel publiceert, neemt de Brusselse uitgeverij BD Must contact op met Danker Jan over een Franstalige uitgave van de avonturen van Hel. Tijdens het stripfestival van Angouleme 2017 verschijnt het eerste, luxe zwartwit-album van Helena, les malles de Raz Fadraz en is Danker Jan voor het eerst te gast op het beroemde Franse stripfestival. De kleureneditie van het album verschijnt in oktober 2017, een uitgave in verschillende edities die via de crowdfundingsite Sandawe tot stand komt en waarvoor Danker Jan een complete portfolio van Hel bij elkaar tekent.

Eind juli is de eerste versie van het scenario van De Sibylle-codex klaar. In september, als De Sibylle-codex al in Eppo van start is gegaan, brengen Danker Jan en Frank een bezoek aan het Nationaal Archief, waar ze alle medewerking krijgen, en aan het centrum van Den Haag en Delft voor de broodnodige documentatie. Danker Jan neemt heel wat foto's op deze dag, onder andere van het nieuwe station Delft dat hij graag wil tekenen en dat Frank ook in het scenario laat terugkomen.

Rond diezelfde tijd brengt Danker Jan ook zijn jubileumalbum 'Publiek geheim' uit, waarin niet alleen het korte Hel-verhaal 'Kerstkrakers' is opgenomen, maar de geschiedenis van De Sibylle-codex uit de doeken wordt gedaan en alvast vooruit wordt gekeken naar de komende publicatie van het verhaal.

In Eppo 18-2016 gaat de publicatie van De Sibylle-codex van start met de eerste twee stripppagina's. De bedoeling is te starten met twee pagina's per aflevering en later over te stappen op drie pagina's. Maar omdat Danker Jan in die periode ook diverse illustratieopdrachten heeft (een avonturenstrip maken is in Nederland helaas nog steeds geen vetpot) lukt dat pas bij de allerlaatste aflevering in Eppo 13-2017.

Daarna worden alle balloonteksten nog eens onder de loep genomen en waar nodig aangepast. Danker Jan ontwerpt de albumcover voor De Sibylle-codex en tekent in diezelfde periode ook nog een Agent 327-verhaal voor Eppo, op scenario van Henk.

In oktober 2017, zo'n vier jaar na het prille begin, ligt eindelijk het album van De Sibylle-codex in de winkel. En intussen hebben Danker Jan en Frank ook al plannen voor een nieuw verhaal. Wellicht laat Hels volgende avontuur iets minder lang op zich wachten. Maar voor nu, veel plezier met De Sibylle-codex!

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox