Logo de-bevelander.nl


Conny Schoenmakers wordt ook wel de heks van Haamstede genoemd. Foto: Carrie Frederiks.
Conny Schoenmakers wordt ook wel de heks van Haamstede genoemd. Foto: Carrie Frederiks. (Foto: Carrie Frederiks)

Het Oosterscheldegevoel van

BURGH HAAMSTEDE - Conny Schoenmakers is eigenaresse, bedenkster en maakster van Zeeroop. Met veel passie en bezieling bereidt ze haar siropen gemaakt van planten uit de wilde Zeeuwse natuur.

Omdat het 's zomers aan de monding van de Oosterschelde bulkt van de toeristen én omdat ze haar hoofd wil leegblazen zoekt Conny dan op haar speciale verstopplek naar kruiden en bessen van wilde planten. Ook vandaag is ze op dit bijna vergeten stukje land te vinden. Met haar neus boven de grond struint ze het gebied af, gaat er nu en dan bij zitten, kruipt een stukje over de grond om met grote regelmaat iets in haar mond te stoppen. Steevast volgt dan de vraag: "Wil je ook proeven?"

Uit haar uitgestoken hand komt het bloemetje van een distel, de zure bes van een duindoorn, het knapperig bloemblaadje van de teunisbloem of een blaadje melde tevoorschijn. Ze oogst haar kruiden selectief, met zorg en met respect voor de natuur. Ze vindt zichzelf een nuffige verzamelaar. "Planten die beschermd zijn daar blijf je af. Die laat je gewoon staan," legt ze uit. "En als ik van een plant heb geoogst, stop ik ook altijd een stukje terug in de grond. Alles wat ik pluk heb ik te leen van de natuur en ik weet dat ik dat later moet terug betalen."

Conny houdt, zoals ze het zelf zegt van een zoete storm in een glas water vooral als je die kunt drinken. Haar grote kracht is 'out of the box' denken, doen en vooral proeven. Dit heeft, samen met haar achtergrond als natuurgeneeskundige en haar enorme kennis van wilde planten, tot het mengen van Zeeropen geleid. Het leverde haar ook de naam Heks van Haamstede op. Een bijnaam waar ze trots op is. "In het oud-Duits is heks Hagazussa en dat betekent heggezitster; iemand tussen twee werelden. Toen ik dat tegenkwam vond het zo'n mooi woord."

Speurend slentert ze verder langs het door voetgangers uitgesleten paadje. "Kijk hier werd ik zo blij van toen ik het ontdekte," roept ze opgetogen. "Munt in deze zoute hoek." Glimlachend wijst ze op het plantje. Ze is duidelijk in haar element en dat is niet verwonderlijk. Toen ze na een donkere periode zichzelf afvroeg wat ze echt leuk vond, diende het antwoord zich al snel aan: buitenspelen en heksen. Vrolijk verklaart ze: "Buitenspelen is voor mij kruiden verzamelen en heksen is in de keuken, mijn twee grote passies. Ik ben kruidenmengsels gaan bedenken. Als ik een blaadje in mijn mond stop, dan denk ik vaak: dat zou hier lekker bij smaken. Eenmaal thuis, pak ik mijn laboratoriumglas en ga ik mengen. Een echte heks zou misschien gif mengen, ik meng Zeeropen." Koks van Zeeuwse toprestaurants weten haar al te vinden. Meer info: www.zeeroop.com.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox