Logo de-bevelander.nl


In de dahliatuin van Frans Sturm aan de Van Cittersstraat 3-5 vindt u ruim vierhonderd soorten dahlia's, sommigen hebben zelfs een doorsnede van meer dan 25 centimeter.
In de dahliatuin van Frans Sturm aan de Van Cittersstraat 3-5 vindt u ruim vierhonderd soorten dahlia's, sommigen hebben zelfs een doorsnede van meer dan 25 centimeter. (Foto: Rachel van Westen)

Tuinen vol bloemen, planten en bomen met een verhaal

HEINKENSZAND - De Dahliatuin aan de Van Citterstraat in Heinkenszand houdt dit jaar voor de tiende keer Open Tuin op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Dit jaar is de Dahliatuin niet het enige pareltje in Heinkenszand dat u kunt bezoeken. Er zijn dit weekend nog drie trotse eigenaren van prachtige percelen die hun tuinhekje openzetten voor bezoekers.

Wanneer je in gesprek gaat met de tuineigenaren, ontdek je al snel dat een tuin veel meer is dan een verzameling gekleurde bloemen en mooie bomen. Achter veel planten zit een verhaal.
"Wij hebben een tuin vol verhalen", lacht Jopie Koens, eigenaresse van De Doolman aan de Oudekamerseweg 22 in Heinkenszand. "Ik ben hier geboren en toen mijn vader zo oud was dat hij hier niet meer kon blijven wonen, hebben wij het gekocht. Er staan nog planten en bomen die mijn vader hier heeft geplant. Ooit heeft hij zaadjes uit een boom gehaald, die in de tuin van mijn zus stond. Daaruit heeft hij twee bomen opgekweekt die hier nu nog steeds staan. Ook heel bijzonder is onze perenboom. Mijn vader werkte destijds bij Kwekerij Westhof en daar heeft hij leren enten. Onze perenboom heeft nu twee soorten op één stam. Tegenwoordig hoor je dat wel vaker, maar we spreken toch over dertig jaar geleden. Toen was dat nog heel bijzonder." Ook Frans Sturm, eigenaar van de eerder genoemde Dahliatuin heeft niet één of twee, maar talloze bloemen met een verhaal. "Heb je een paar uur?" lacht hij als ik vraag of hij een paar verhalen met ons wil delen. "Ik heb een dahlia vernoemd naar onze dochter en eentje naar onze hond, maar achter sommige bloemen zit een heel bijzonder verhaal. Zo zaten we een keer in een restaurantje en we bespraken of we weer een inzameling voor het KWF wilden organiseren, zoals we eerder hadden gedaan. Ik zag een meisje lopen. Echt een heel lief meisje met haar been in het gips. Mijn vrouw vroeg aan haar wat ze had gedaan en tot onze schrik antwoordde het meisje dat ze botkanker had", vertelt Sturm, duidelijk aangedaan. "We besloten diezelfde avond nog dat we iets wilden doen voor KiKa. We hebben een open tuin gehouden en de opbrengst daarvan ging naar KiKa. De eerstvolgende nieuwe dahlia die ik kweekte kreeg de naam Sturm-KiKa.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox