Passie voor Peeland Fré Buijze: Peelandbier brouwen


Fré Buijze brouwt bier.
Fré Buijze brouwt bier. (Foto: Leon Janssens)

Passie voor Peeland Fré Buijze: Peelandbier brouwen

KAMPERLAND - In de vroege maandagochtend is de weg naar Kamperland nog stil, langzaam aan ontwaakt Peeland in het gedempte licht van de ochtendschemering. Fré Buijze in Kamperland is al paraat. Afkomstig uit het land van Axel kwam de Zeeuws-Vlaming na zijn huwelijk met Marjo Gunter in Kamperland te wonen. Zijn Passie voor Peeland is bier brouwen en wel met grondstoffen die op het eiland zijn verbouwd en geoogst. "Ik ben begonnen met de Emelisse brouwerij, daarvan was ik medeoprichter. Nadat daar een horecadirecteur was benoemd ben ik teruggetreden en richtte Brouwerij Peelander op met Peelandbieren. De Peelander werd verkocht aan World of Drinks in Zierikzee. Toen had ik niets meer om handen en dat is niks voor mij. Tijdelijk een nieuwe uitdaging gevonden in Zeeuws Boerenbier wat eigenlijk van een aantal boeren is."

Maar Fré werd ziek en moest een open hartoperatie ondergaan. "Dat was bij een cardiologe in Antwerpen. Dat is goed verlopen en ik ben daar blij mee. Dan kun je weer van het leven genieten. Bier blijft mij boeien en ik heb de draad weer opgepakt. Nu met mijn eigen bier, Zeeuws Abdijbier en nog steeds alle ingrediënten van Noord-Bevelandse grond. Het is naar mijn eigen recept en wordt in België gebrouwen. Het werkt wel. Eenmaal geproefd, dan ben je verkocht. Zoals een Belg op een jaarmarkt zei: "Dat is 'n echten. 'Oe kunnen die 'Ollanders dat?" Ik ben er trots op om dat horen over Peelands bier." Met het bezoek van de koning en de koningin aan Goes in 2013 stond Fré met zijn streekproduct op de Grote Markt: "Koningin Maximà proefde daar om 's morgens van mijn kriekenbier. Koninklijk toch?" Buijze zat vroeger in het onderwijs en was docent economie op het Delta College in Middelburg. Hij zat een periode als fractievoorzitter PvdA in de gemeenteraad van Noord-Beveland. Op Noord-Beveland heeft hij zijn plekje gevonden.

"Het is hier wijds, lekker rustig. Samen met mijn vrouw mag ik graag een eindje fietsen. Naar de Goudplaat dat is heel mooi, lekker stil Zie je daar die Prezwalskipaarden dat is toch machtig mooi. Ik heb ook een vergunning om zeegroente te snijden, dat doe ik aan de Rattekaai. Of krukels rapen aan de Oesterpit, een geliefkoosd plekje. Daar zitten geweldig mooie krukels met twee keer tij per dag. Met Pasen eten we traditioneel krentenbrood met krukels. Ik hoef niet meer terug naar het land van Axel, het is goed hier. "

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden