Logo de-bevelander.nl


Heb je het zeildiploma al op zak? Dan is het op verschillende plaatsen in Zeeland mogelijk om een zeilbootje te huren. FOTOGRAFIE: Carlijn Pijl
Heb je het zeildiploma al op zak? Dan is het op verschillende plaatsen in Zeeland mogelijk om een zeilbootje te huren. FOTOGRAFIE: Carlijn Pijl (Foto: Carlijn Pijl)

Spelen met de Zeeuwse wind

ZEELAND - Vliegeren is een leuke manier om te spelen met de wind. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk kan het toch flink tegenvallen. Iedereen die ooit eens heeft gestoeid met een vlieger kent het wel; het is een prachtige dag en er staat een stevige wind, maar de vlieger is met geen mogelijkheid de lucht in te krijgen. Of de vlieger gaat wel enthousiast de lucht in, maar stort dan compleet onverwacht neer en is verwoest. Gedesillusioneerd prop je de vlieger in de dichtstbijzijnde afvalbak. Om dit soort teleurstellingen te voorkomen worden er in Zeeland workshops en cursussen aangeboden waar je kunt leren vliegeren. De deelnemers leren hoe ze een vlieger in de lucht kunnen krijgen, daar kunnen houden en hoe ze de vlieger kunnen besturen.

En wil je een stapje verder, dan is powerkiten iets voor jou. Een powerkite is niets anders dan een grote vlieger, maar vergis je niet; spierballen zijn een vereiste. Een uurtje powerkiten kan de volgende dag flink wat spierpijn opleveren. Powerkiten gebeurt meestal in groepjes en dat is niet voor niets. Vaak moet je elkaar vasthouden om niet door de wind over het strand gesleept te worden.

Een andere manier om met de Zeeuwse wind te spelen is blokarten, oftewel strandzeilen. Liggend, vlak boven de grond, bestuur je de blokart en scheer je over de Zeeuwse stranden. Dit klinkt, in tegenstelling tot het vliegeren, als een activiteit voor waaghalzen, maar niets is minder waar. Blokarten is geschikt voor jong en oud en is gemakkelijk onder de knie te krijgen. Zelfs mindervaliden kunnen blokarten, mits de handen en armen goed functioneren. Mocht dat niet het geval zijn, is het vaak ook mogelijk om in een tweezits blokart mee te rijden.

Een volgende uitdaging is windsurfen. Voordat je zelf aan de slag gaat, zijn een paar surflessen onontbeerlijk. Langs heel de kust van Zeeland en langs het Veerse Meer zijn surfscholen te vinden. Hier worden basislessen en lessen voor gevorderden gegeven. Kinderen vanaf zes jaar kunnen al een poging wagen. En voor de twijfelaars bieden de meeste scholen ook kennismakingslessen.

Zo'n kennismakingsles is trouwens ook mogelijk wanneer je wilt kijken of kitesurfen iets voor jou is. Kitesurfen, de naam zegt het al is eigenlijk een combinatie tussen vliegeren (kite betekent vlieger) en surfen. Terwijl je op een plank op het water staat, word je voortgetrokken door een vlieger. Door deze vlieger is het mogelijk om hoge sprongen te maken en kun je snelheden bereiken tot wel tachtig kilometer per uur. Kitesurfen wordt tot de extreme sporten gerekend. Laat je dan ook niet verleiden om het op eigen houtje te proberen, maar zorg voor een deskundige begeleiding van gecertificeerde instructeurs. Naast privélessen, duolessen of groepslessen, is het bij sommige scholen ook mogelijk om trucjes te leren, zoals springen, bochten maken en andere spectaculaire trucs.

En wil je wel graag genieten van water en wind, maar gaat kitesurfen je boven de pet? Dan is zeilen een aanrader. Houd er wel rekening mee dat je niet na een paar uurtjes les al zonder begeleiding het water op mag. Voordat je zelfstandig over de Zeeuwse wateren mag zeilen, moet je eerst in bezit zijn van het zogeheten CWO 2 diploma. Ga er vanuit dat je minimaal 28 uur les nodig hebt om dit diploma te halen. Op www.zeilschoolzeeland.nl kun je alle Zeeuwse zeilscholen met elkaar vergelijken. Heb je het diploma al op zak? Dan is het op verschillende plaatsen in Zeeland mogelijk om een zeilbootje te huren. Ook voor het huren van een catamaran is een papiertje vereist, maar dit is doorgaans wel sneller behaald dan het hierboven genoemde zeildiploma. Bij verschillende surf- of zeilscholen in het Zeeuwse kan je een introductieles nemen. Daarna besluit je of je een volledige cursus wilt volgen. De basiscursus bestaat doorgaans uit zes lessen, die verspreid zijn over verschillende dagen. Na de basisopleiding catamaranzeilen kun je examen doen en een internationaal VDWS certificaat verkrijgen waarmee je catamarans kunt huren.

Reageer als eerste
Meer berichten