Logo de-bevelander.nl


Lenny van Broekhoven in haar atelier in gesprek over kunst met Onno de Graaf.
Lenny van Broekhoven in haar atelier in gesprek over kunst met Onno de Graaf.

Laagdrempelig over het Kunstspoor

KATS – "Ik vind het prettig dat het werk van de Noord-Bevelandse kunstenaars via Kunstspoor onder de aandacht wordt gebracht", zegt voorzitter Lenny van Broekhoven van Kunstspoor. De 19e editie van deze kunstroute is op zaterdag 19, zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 augustus.

Van Broekhoven vertelt in haar atelier in de Dorpsstraat van Kats over het evenement. "Tijdens Kunstspoor kunnen de mensen op een laagdrempelige manier naar kunst kijken. Er gebeurt veel op dat gebied op ons eiland en dat willen wij graag laten zien." Beide weekeinden kunnen de liefhebbers tussen 11.00 en 17.00 uur terecht bij de op Noord-Beveland wonende of werkende kunstenaars en de gevestigde ateliers. Dit jaar zijn er eenentwintig verschillende locaties. De bezoeker mag zelf kiezen bij welke locatie er wordt gestart. Die is herkenbaar aan een gele vlag. Bestuurslid Onno de Graaf: "Het boeiende van het evenement is de veelheid van locaties en het feit dat wij elk jaar ervoor zorgen dat er naast de vaste deelnemers ook gastexposanten komen. Wij nodigen gastexposanten uit voor de hoofdlocatie in De Rusthoeve, aan de Noordlangeweg 42 in Colijnsplaat. Ook mogen de vaste deelnemers gastexposanten uitnodigen. Die kunnen maximaal twee jaar meedoen. Er zijn mensen die zich aanbieden. En veel van onze deelnemers komen met mensen uit hun eigen netwerk."

Beeldhouwer

Broekhoven: "Wij hebben dit jaar vijf nieuwe vaste deelnemers. Die zijn in Noord-Beveland komen wonen of werken." De Graaf: "De jonge kunstenares Mette Sinke is voor het tweede jaar gastexposant. Ik vermoed dat ze vanaf volgend jaar een vaste deelneemster is. Ze exposeert zeefdruk op doeken in mijn tuin, aan de Molstraat 8 in Kats." Kunstspoor heeft een bijzondere manier om een jonge doelgroep aan te spreken. Er is een groot wit doek waarop de kinderen mogen schilderen. "Ik verwacht dat het heel leuk wordt. Maar hoe het eruit gaat zien weet natuurlijk nog niemand", aldus De Graaf. Er is dit jaar veel te zien. Onder andere beeldhouwwerk, brons, keramiek en schilderijen. In de loop van de jaren zijn er zaken veranderd bij Kunstspoor. "Wij zijn van één naar twee weekeinden gegaan. Ook waren er toentertijd minder deelnemers", verduidelijkt Van Broekhoven.

te groot

"Noord-Beveland is te groot om in één weekeinde naar alle locaties te fietsen. Eenentwintig locaties bezoeken verdeeld over twee weekeinden is beter", vult De Graaf haar aan. De route voert de liefhebber over heel Noord-Beveland. Opvallend is dat de meeste locaties in Kats en Colijnsplaat zijn. De Graaf: "Kats is van oudsher een vrijplaats voor kunstenaars. Daar is veel mogelijk. De concentratie kunstenaars in Colijnsplaat komt doordat er een galerie uit Middelburg is gekomen en er twee kunstenaars zijn komen wonen."

Kamperland

Van Broekhoven: "In Kamperland was niets. Nu gelukkig wel. Een kerk aan de Veerweg is tot restaurant omgebouwd en heeft een expositieruimte beschikbaar gesteld."

reageer als eerste
Meer berichten