Logo de-bevelander.nl


Sophia Lembrechts uit Colijnsplaat werd per ongeluk geboren in Amsterdam. TEKST EN FOTO: LEON JANSSENS
Sophia Lembrechts uit Colijnsplaat werd per ongeluk geboren in Amsterdam. TEKST EN FOTO: LEON JANSSENS (Foto: Leon Janssens)

Passie voor Peeland Sophia Lembrechts: "Ik ga nooit weg"

COLIJNSPLAAT - "Ik mag graag lekker in mijn vensterbankje zitten", lacht Sophia Lembrechts, "Zo in de straat met zicht op de dijk." Ze woont in Colijnsplaat en werd geboren in Amsterdam (1956).

"Mijn moeder was daar. Het was niet de bedoeling maar ik kwam iets te vroeg, een zevenmaands kindje. Na de bevalling ging ik met moeder terug naar Noord-Beveland. Ik ben opgegroeid in Wissenkerke, op den 'diek' waar nu het golfslagbad van De Roompot staat. We hadden daar geen elektrisch, geen stromend water."

Terug

Van Wissenkerke ging Sophia naar de Mavo in Kortgene en woonde later met een relatie een tijdje in Goes. Terug op Peeland kwam ze op De Meulen in Colijnsplaat. "Weer terug op Noord-Beveland dacht ik 'ik ga hier nooit meer weg'. Ik mag graag de dijk op bij de Zeelandbrug, naar de Oesterpit. Dat zijn mooie plekjes, ook om te vissen."

Talenkennis

Samen met Rinus Mulder heb ik 17 jaar de organisatie van de Visserijdagen op Colijnsplaat gedaan. Toen was het nog twee dagen, nu is het een dag. Dit jaar op zaterdag 12 augustus. Op De Meulen had ik een souvenirwinkel en daar kwam mijn talenkennis van Duits, Engels, Italiaans en wat Frans goed van pas.

Maximá

De molen dateert uit 1598 en heeft geschiedkundig nog iets te maken met de mannen van Oranje-Nassau. Over koninklijk gesproken, toen koningin Juliana naar de Peehaven in Kamperland kwam, ik was toen een jaar of zeven, kregen alle schoolkinderen een handje van haar. Ook Beatrix heb ik hier gezien, van heel dichtbij, en koningin Màxima vorig jaar in Colijnsplaat. Ik stond in het publiek op de dijk. Dat vindt ik wel leuk, ik volg het, vooral met hun kinderen" Sophia is verknocht aan haar eiland en heeft een zwak voor een aantal spots.

Vakantie

"Het Katse Kaotje, zowel links als rechts van het dorp, als je door de coupures gaat, op de kering op de helling, er zijn zoveel leuke plaatsen, heel Noord-Beveland is mooi. Ik mag graag vissen vanaf de kant en zwemmen, ja, dat deed ik vroeger wel, nu niet meer. Of op de Veerse Dam met mooi weer in het strandpaviljoen. Daar zit je goed. Ik hoef niet op vakantie want ieder seizoen zie je de mensen terugkomen. Gezellig, en altijd wat te doen in Colijnsplaat."

Reageer als eerste
Meer berichten