Logo de-bevelander.nl


Foto: Leon Janssens
Cameleon

Kaarten

"Op de kaart, op de kaart" zoekvraag bij Dora. Kleindochter is er dol op. Het is educatief en vermakelijk. Kaarten zijn altijd een goede hulp om je te oriënteren en je route uit te zetten. Thuis zoek je een stipje in een ver land op om er een paar weken later naar toe te rijden. In de Gouden Eeuw was Bleau al wereldberoemd om zijn kaarten van zowel hier in de buurt als ver over zee. Op school hing de kaart van Nederland aan de muur, de provincies verdeeld in verschillende kleuren en de hoofdsteden met een dikke rode stip.

Wat geen humor is, is
de kaart van Nederland
van de ANWB die
vorig jaar uitkwam

Vroeger kreeg je bij drie rolletjes King pepermunt een kaart van Nederland of een van zijn provincies cadeau. Dat waren best goede kaarten waar alles gedetailleerd op stond. Zeeland in zijn oude glorie, zonder dammen, en mét veel veerponten. Die veerponten zit er bij veel mensen die buiten de provincie wonen ingebeiteld. Regelmatig kwam ik bij iemand die tussen Roosendaal en Breda woonde en mij regelmatig vroeg: "Waar moet je nou met de pont over? " Het kan ook Brabantse humor geweest zijn.

Wat geen humor is, de kaart van Nederland van de ANWB die vorig jaar uitkwam. Hij was niet compleet want van de provincie Zeeland ontbrak Zeeuws-Vlaanderen. Vergeten. De Algemene Nederlandse Wielrijders Bond deed daar luchtig over, 'Nou ja, het is toch maar een klein stukje, niet zo erg toch?'. Tja, daar denken wij heel anders over. Een paar weken geleden had een of andere instantie een nieuwe toeristenkaart uitgegeven waar Vlissingen op de locatie van Cadzand-Bad geprojecteerd was. Voor de zomerse drukte zijn die foute kaarten van geen invloed, toeristen en bezoekers zat.

Zeeland heeft zichzelf immers allang op de kaart gezet.

Reageer als eerste
Meer berichten