Logo de-bevelander.nl


Hoewel we op een van de mooiste vakantieplekjes van Nederland wonen, gaan duizenden Zeeuwen dezer dagen naar een andere vakantiebestemming. FOTO: PR
Hoewel we op een van de mooiste vakantieplekjes van Nederland wonen, gaan duizenden Zeeuwen dezer dagen naar een andere vakantiebestemming. FOTO: PR (Foto: PR)

Voorkom een domper bij thuiskomst

VLISSINGEN - Hoewel we op een van de mooiste vakantieplekjes van Nederland wonen, gaan duizenden Zeeuwen dezer dagen naar een andere vakantiebestemming. Het hele vakantie-effect is in één klap weg als bij thuiskomst blijkt dat inbrekers tijdens je afwezigheid hun slag hebben geslagen. Sta daarom vooraf even stil bij wat je kunt doen om écht een zorgeloze tijd tegemoet te gaan. En doe dit niet last-minute.

Vakantiestress is misschien een onvermijdelijk fenomeen. Maar een goede voorbereiding kan veel spanning bij vertrek en – minstens zo belangrijk – een domper bij thuiskomst voorkomen. Controleer ruim voor vertrek of uw huis ook 'vakantieklaar' is. "Gelukkig controleren de meeste mensen, voordat ze op vakantie gaan, nog eens extra of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten", zegt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). "Om een inbraak te voorkomen, is het daarnaast ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de woning een bewoonde indruk maakt.

Rommel

Een tijdschakelaar op de lamp zorgt ervoor dat het 's avonds ook lijkt alsof er iemand thuis is. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of de buren ze water willen geven. Daarnaast kunt u hen bijvoorbeeld vragen om hun auto op uw inrit te parkeren. Veel mensen vragen de buren al om de post van de mat te halen. "Maar wijs hen er dan ook op om deze uit het zicht neer te leggen", adviseert Tieman. "Een grote stapel post op tafel laat weinig te raden over. Spreek met uw buren af dat zij bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie 's nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen." Tieman sluit af met: "Veilig wonen is vaak een kwestie van bewust wonen. Het loont om zelf uw woning eens door te lopen alsof u een inbreker bent. Waar zou u als inbreker uw oog op laten vallen?"

Reageer als eerste
Meer berichten