Logo de-bevelander.nl


Sander van Deventer uit Goes was in Kos-stad: "De grond begon ineens te schudden en ik dacht ' heb ik nu al een glaasje teveel op?' Dit is een aardbeving schoot het door mij heen." FOTO: LEON JANSSENS
Sander van Deventer uit Goes was in Kos-stad: "De grond begon ineens te schudden en ik dacht ' heb ik nu al een glaasje teveel op?' Dit is een aardbeving schoot het door mij heen." FOTO: LEON JANSSENS (Foto: Leon Janssens)

Bevelanders beleven aardbeving Kos

(Vervolg van de voorpagina) Toen kwam het water uit de haven. Sander: "Op het eerste gezicht leek het water rustig maar het kwam plotseling op en spoelde door de straat. Die liepen vol water, zelfs auto's werden meegesleurd. Iedereen zocht een veilig heenkomen en rende naar de Agora, het stadsplein, het hoogste punt in het centrum. Mijn vriend en ik zijn nog teruggegaan om te zien hoe hoog het water kwam en filmden dat."

Sander vertelt verder: "Het golfde een paar keer op en neer. Een van mijn vrienden, Tim Bakker uit Kapelle, wilde over de boulevard en was tot aan zijn middel nat. Op de Agora, vol met mensen, brak bij de eerste forse naschok even paniek uit. Wij zijn naar de taxi-standplaats gelopen en uiteindelijk naar ons hotel. Ik heb veel mensen gesproken die met de handen in het haar zaten. Op de Agora veel horeca-personeel die de mensen ondersteunden. Vooral mensen van de White Corner die ingestort is en collega's zijn van de twee dodelijke slachtoffers. Het was een onbeschrijfelijk zicht."

Vrienden

Later zakt het water in de haven tot normaal niveau en kwamen de hulpdiensten. Samen met zijn vrienden en andere mensen hielp Sander met het vrijmaken van de weg. Bijzonder vond Sander de inzet van de bevolking, die alles op alles zetten om alles weer goed te krijgen. "Het was een heel bijzondere ervaring om dit mee te maken." Bij de mensen die uit Barstreet kwamen stond de angst in hun ogen te lezen. "Ook waren mensen onredelijk boos tegen hun reisorganisatie. Ze vergeten dat degene die je aanspreekt hetzelfde heeft meegemaakt."

Hals over kop

In Kos-stad werden twee hotels gesloten en zijn de gasten elders ondergebracht. Anderen kozen er voor om naar huis terug te keren. Nell de Meij (71)uit Goes koos ervoor om te blijven: "Mijn bed schokte op en neer en mijn man riep "Aardbeving". Op het grasveld naast ons hotel hebben wij de morgen afgewacht. We werden goed verzorgd maar het is wel een griezelige ervaring. Wij komen hier al 20 jaar en 21 juli is mijn verjaardag. Mijn hart gaat uit naar de mensen hier, die hebben het zwaar te verduren." Kos is de laatste jaren wel getroffen. Eerst de economische crisis in Griekenland, 2015 kwamen midden in het toeistenseizoen de vluchtelingen, 2016 geen vluchteling en weinig toeristen, 2017 toerisme herstelt zich en dan komt er een zware aardbeving. Twee kerken raken zwaar beschadigd, muren storten in, op de archeologisch trekpleister de Westelijke opgraving is veel schade aan de overblijfselen uit de oude tijd ontstaan.

1 reactie
Meer berichten