Logo de-bevelander.nl


Lisa en Marissa hebben meegedaan aan Art4Kids waarbij kinderen in aanraking komen met kunst. Foto: Carrie Frederiks.
Lisa en Marissa hebben meegedaan aan Art4Kids waarbij kinderen in aanraking komen met kunst. Foto: Carrie Frederiks. (Foto: Carrie Frederiks)

Kinderen exposeren met kunst

Om kinderen meer met kunst in aanraking te laten komen zijn Jozien Weststrate, Geertje Moree en Corinne Steenks vorig jaar begonnen met Art4kids. Een succesformule, want inmiddels zijn er in Wemeldinge dertig kinderen lid van deze kinderkunstclub.

WEMELDINGE - Hoe voelt het om klei in je handen te hebben? Hoe moeilijk is het om iets te schilderen? Wat kun je maken van de dingen die je buiten vindt? Kortom hoe is het om kunst te maken? Veel kinderen hebben daar geen idee van en daarom willen de oprichtsters van Art4Kids ze dit graag laten ervaren.

Zelf zijn of waren ze deelnemers aan de Kunst- en Natuurroute in Wemeldinge. Van daaruit kwamen ze op het idee een kinderkunstclub te beginnen.

Creativiteit stimuleren

Corinne: "Als we beginnen, maken we altijd een vertaalslag naar echte kunstwerken. Daardoor realiseren kinderen zich dat zij, net zoals bekende kunstenaars, ook kunst kunnen maken." Jozien: "Door steeds weer een nieuwe, uitdagende kunstvorm te vinden, proberen we ook de creativiteit van de kinderen te stimuleren. Daarnaast gaan we bij echte kunstenaars langs die de kinderen de kneepjes van het kunstvak bijbrengen."

Art4Kids

Eén van de kunstenaars die een Art4Kids-groepje op bezoek kreeg, is Henk Bisschop. Hij werkt inmiddels 25 jaar met aquarel en is vaste deelnemer van de Kunst- en Natuurroute in Wemeldinge. "Van tevoren had ik clowns en vlinders geschetst en die mochten ze met aquarelverf invullen. Ik vond het zo leuk. Het is iets nieuws voor ze. Kinderen die nooit tien minuten hun aandacht ergens bij konden houden, zitten nu een paar uur te schilderen. Dat is fantastisch."

De kunstenaars in spé zelf hebben het duidelijk naar hun zin. Levi: "Strandjutten vond ik het leukst omdat je dan allemaal dingen uit de natuur gebruikt. Ik vond het ook leuk om naar een kunstenaar te gaan. Dan leer je nieuwe knutseldingetjes. Dat is ook spannend want je krijgt veel tips waar je wat mee moet doen. Volgend jaar doe ik weer mee."

Ook bij Lisa en Marissa was het strandjutten favoriet: "Op het strand zochten we dingetjes die we leuk vonden en konden opplakken op hout. Weven vond ik ook leuk. We hebben een molen gemaakt met wieken die echt konden draaien. Je moest heel precies met je draad rond het kartonnetje gaan. Dat was best moeilijk, maar wel heel leuk om te doen."

Beleving

Tijdens alle routedagen is de kunstenaar zelf aanwezig om uitleg te geven over zijn of haar werk. Er is een wandelroute uitgezet langs alle locaties in het dorp, die geconcentreerd liggen rond de Dorpsstraat, Spoorlaan en Maartenskerk. Het is een echte beleving voor jong en oud. In het dorp is volop parkeergelegenheid aanwezig.

Kijk voor meer informatie over de Kunst- en Natuurroute in Wemeldinge op de website http://www.kunstroute.net.

1 reactie
Meer berichten