Logo de-bevelander.nl


Dimp Nelemans en Ludo van Well met op de voorgrand de Alu-vis van van Well en op de achtergrond pastel van Diana Hoogeveen
Dimp Nelemans en Ludo van Well met op de voorgrand de Alu-vis van van Well en op de achtergrond pastel van Diana Hoogeveen

Gerenommeerde Middelburgse galerie koerst naar Colijnsplaat

Colijnsplaat - Gallerie Maritime uit de Middelburgse Gortstraat verhuist naar de Voorstraat in Colijnsplaat. Na 17 jaar hebben Dimp Nelemans en echtgenoot Ludo van Well hun thuishaven gevonden aan de Oosterschelde.

Wat heeft de galerie in Middelburg allemaal verwezenlijkt? Dimp is niet zomaar een galeriehoudster, Ze voelt zich maatschappelijk betrokken; ontwikkelt nieuwe ideeën en is betrokken bij het culturele leven in de Zeeuwse hoofdstad. Op de salontafel heeft ze foto's, tekeningen en catalogi uitgespreid als leidraad voor het interview.

Het echtpaar kwam in 2000 naar Middelburg. In de Gortstraat kochten ze een monumentaal hoekpand, richtten de benedenverdieping in als expositieruimte en woonden boven. Maritiem kunstenaar, jachtenontwerper en grafkunstenaar Ludo had zijn atelier enige tijd op Arnestein. Dimp leidde de galerie en organiseerde sinds 2000 tientallen exposities.

Dimp: "Ik wil dat de galeriesector bezocht wordt door mensen die van beeldende kunst houden. En die door galeriehouders geleerd worden te kijken. Want dit is onze erfenis." Dimp noemt als voorbeeld de tweeling Rudolf en Robbert Das (88), Nederlandse technisch illustratoren, bouwkundig ontwerpers, auteurs en kenners van de toekomst. Sinds 1952 maakten ze honderden tekeningen voor allerlei bedrijven en voor het tijdschrift Kijk. Ook ontwierpen ze gebouwen als het Leids Universitair Medisch Centrum. De Vlissingse uitgeverij Dokmar gaf onlangs een boek uit met tekeningen van de tweelingbroers: tekeningen van solozeilers door de eeuwen heen, voorzien van verhalende teksten. Vijftien originele tekeningen zijn, evenals het boek, straks ook in Colijnsplaat bij de galerie te koop.

Verhuizing

Waarom naar Colijnsplaat verhuizen? Dimp: "Ludo en ik hebben op papier gezet wat we nog willen: een ruime galerie, een atelier, een dorpskern met een supermarkt, relatie met het water, gecombineerd met een aantrekkelijk woonhuis met ruime tuin. Ik tik op internet mijn voorwaarden in en er komt één adres uit: Voorstraat 45 in Colijnsplaat. We zijn gaan kijken: het pand stond al leeg, lag 200 meter van het water en voelde goed.'Om daarna af te sluiten met "Ons huis in Middelburg is verkocht en moet per 15 juni leeg zijn."

Dimp blijft hartstochtelijk praten: over de relatie met Chinese kunstenaars, haar vroegere wens in Veere te gaan wonen, de onderwaardering van maritieme kunstenaars in Nederland. Maar dat komt wellicht aan bod in een volgend gesprek, vanuit Colijnsplaat aan het water...

Reageer als eerste
Meer berichten