Foto: WWW.Goes.nl
Gemeente Goes

Breedband internet voor het buitengebied

Voor bedrijven, instellingen, particulieren en huishoudens is van groot belang dat zij over snel internet kunnen beschikken. Dat is niet alleen belangrijk voor de toegang tot digitale diensten, maar ook voor maatschappelijke en sociale participatie.

GOES - Door inspanningen van marktpartijen, overheden en burgerinitiatieven kunnen steeds meer adressen beschikken over snel internet. In het buitengebied zijn echter nog steeds adressen die niet beschikken over een snelle internetverbinding. Dit is lastig voor particulieren maar ook voor agrarische bedrijven met melkrobots en voor bijv. recreatiebedrijven. Burgemeester René Verhulst: "Uit onderzoek blijkt dat het in Goes gaat om 530 percelen die geen snel internet hebben, waarvan 423 een snelheid hebben die lager is dan 10 Mbit/s." In de provincie Zeeland zijn bijna 9.000 zogenaamde witte adressen. Dit zijn adressen waar de internetsnelheid lager is dan 30 Mbit/s . Op ongeveer. 6.600 adressen is de snelheid zelfs minder dan 10 Mbit/s.
Provincie Zeeland heeft de mogelijkheden voor de realisatie van hoogwaardig breedband in het buitengebied van de provincie onderzocht. Onder hoogwaardig breedband wordt verstaan een minimale downloadsnelheid van 30 Mbit/sec. Geconcludeerd is dat een glasvezelnetwerk voor het grootste gedeelte van het Zeeuwse buitengebied financieel-economisch niet rendabel gemaakt kan worden. Een goed alternatief biedt de vast-draadloze techniek.

Een vast-draadloos netwerk is een draadloze verbinding tussen twee vaste punten, bijvoorbeeld vaste adressen. De aangeboden snelheden en capaciteiten worden gegarandeerd en er wordt geen datalimiet gehanteerd. In de gemeente Noord-Beveland is vorige zomer al zo'n netwerk gebouwd. In Goes zijn al twee initiatieven voor de realisatie van hoogwaardig breedband in het buitengebied uitgewerkt. In Kattendijke is een lint van adressen met traag internet. Voor deze adressen is een bekabelde oplossing uitgewerkt; er kan immers met relatief korte graafafstanden een substantieel aantal percelen worden ontsloten. Inmiddels hebben circa 40 adressen aangegeven mee te willen doen. De eenmalige bijdrage aan de aanlegkosten bedraagt per adres ongeveer 1.500 euro. Een bekabelde oplossing heeft enkele voordelen ten opzichte van een draadloze: ten eerste is het mogelijk een televisiesignaal via de kabel te versturen, dat kan (nog) niet bij een draadloos netwerk en daarnaast is het mogelijk hogere snelheden te halen over een bekabeld netwerk. In Wolphaartsdijk is de aanleg van een vast-draadloos netwerk onderzocht.

Vorig jaar is een bedrag van 15.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van internet op het Havenplateau in Wolphaartsdijk. In Wolphaartsdijk heeft een aantal bedrijven op het Havenplateau sneller internet geregeld door aan te sluiten bij het vast-draadloze systeem dat vorig jaar in Noord-Beveland werd aangelegd. Hierdoor is geen aanspraak gemaakt op het budget.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden