Foto:

Stoomtrein gaat weer rijden

De Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) gaat weer rijden. Op zondag 13 juni staan de eerste publieksritten op het programma. In juni wordt gereden op de zondagen en vanaf de schoolvakanties rijden de stoomtreinen vijf dagen per week.

Eigenlijk zou de SGB al in april van start gaan, maar net als vorig jaar gooide de coronacrisis roet in het eten. Ook nu de treindiensten weer beginnen, zullen de coronaregels nog van invloed blijven. Om te zorgen dat de verplichte 1,5 meter tussen huishoudens gehandhaafd kan worden, zal de SGB vooralsnog bijvoorbeeld alleen privécoupés per huishouden verhuren. De losse treinkaartjes komen pas weer terug als de afstandsregels worden afgeschaft.

Naast de genoemde reguliere ritten zal de SGB dit jaar op een aantal zaterdagen ook dinerritten gaan rijden. De stoomtrein zal dan aan het einde van de middag uit Goes naar Hoedekenskerke vertrekken, waar een diner zal klaarstaan voor de gasten. Afwisselend zullen er barbecues, buffetten en mosselmaaltijden worden georganiseerd.

Uitbreiding van de capaciteit

Hoewel het werken met privécoupés gezien de omstandigheden goed is bevallen, gaat deze werkwijze wel ten koste van de treincapaciteit. Om te zorgen dat de SGB in de zomer iedereen een plaatsje kan bieden, zal vanaf juli een tweetal personenrijtuigen extra worden gehuurd bij één van de collega-museumorganisaties.

Vernieuwd startpunt

Gedurende de maanden waarin de treindiensten hebben stilgelegen, heeft een team vrijwilligers beslist niet stilgezeten. In Goes ging een groot deel van het museumterrein op de schop. Er werd 1,5 km spoor nieuw gelegd, inclusief 13 wissels. De afhandeling van de treindiensten kan voortaan efficiënter gebeuren, terwijl tegelijkertijd het terrein attractiever gemaakt kan worden voor de bezoekers. In het komende jaar werkt de SGB op en om de nieuwe sporen aan de realisatie van een materieeltentoonstelling en een interactieve presentatie over treinbeveiliging. De treinreis naar Hoedekenskerke vertrekt vanaf nu van nieuw aangelegde perrons.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden