René de Wilde geeft uitleg over de ossen
René de Wilde geeft uitleg over de ossen (Foto: )

Excursie SVO studenten naar biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes maakten een excursie naar de biologische angusfokkerij “Poelzicht” in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort werden ze op de boerderij van Maatschap De Wilde in het Zuid Bevelandse ’s Heer Abtskerke welkom geheten door René de Wilde. In de boerderijwinkel, waar zijn vrouw Christine de scepter zwaait werd tekst en uitleg gegeven. In de winkel bieden ze een ruim assortiment biologisch vlees van de eigen Angusrunderen, aangevuld met biologische kip en biologische eieren.

door Gerard van Damme

Jarenlang was het een akkerbouw bedrijf, daarna werden er 11 jaar lang Belgische Blauwe zoogkoeien gefokt. Christine en René zijn begin 2012 overgestapt naar het Aberdeen Angus ras. Het oorspronkelijke fokgebied van dit ras ligt in Oost-Schotland. De maatschap beschikt over een tiental locaties, merendeels in het bezit van natuurmonumenten en het Zeeuws landschap in het Heggengebied bij het dorp Nisse op Zuid Beveland. In totaal begrazen de dieren zo’n 75 hectare weidegebied. Berekend is dat alle 97 koeien, stieren, ossen en kalveren zo’n anderhalve hectare per dier tot hun beschikking hebben. Poelzicht is het enigste bedrijf in de regio dat geen gebruik maakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De koeien zijn zelf redzaam en eten dagelijks vele kruiden die in het weiland groeien. Op diverse plaatsen in het natuurgebied hebben de dieren hun eigen rustplaatsen gemaakt in de meidoorn heggen, waar ze dagelijks te vinden zijn bij zonnige dagen en minder last hebben van de vele vliegen. Enkele percelen worden gebruikt om de wintervoorraad aan te leggen. Want hoewel de Aberdeen Angus een sterk natuurlijk ras is kunnen ze zomer en winter buiten lopen. Van november tot mei verblijven ze op stal in ruime potstallen.

De percelen achter de boerderij werden met steun van natuur organisaties ingericht als weidegebied. Een perceel wordt begraasd door een aantal koeien met hun kalveren. Alle kalveren blijven een half jaar bij hun moeder die ze goed beschermt. Koe “Evy” weegt zo’n 400 kg en heeft in 6 jaar tijd zo’n 4 kalveren groot gebracht. Binnenkort wordt ze opgehaald door de slager uit Borssele en in Roosendaal geslacht. Daar wordt het vlees geportioneerd verpakt en diepgevroren.

Een ander perceel telt een twaalftal ossen. Zij mogen de natuurgebieden slechts zo’n twee tot drie jaar begrazen, daarna gaan ze met de slager mee. Anders wordt het dier te vet en minder mals.

Sinds 2017 maakt Poelzicht ook ambachtelijke kroketten en bitterballen van het vlees van de Anguskoeien. Deze producten worden o.a. in de friet kiosk van Adriaan van Moort aan de Houtkaai in Middelburg dagelijks bereid voor toeristen en passanten. Adriaan heeft zich met veel succes gespecialiseerd in de regionale aardappelen en vlees producten. René de Wilde levert zelf zijn biologische producten wekelijks aan een aantal boerderijwinkels, speciaal zaken en de horeca. De klanten van supermarkt Jumbo in Heinkenszand kennen de biologische producten van “Poelzicht” en kopen ze graag. De excursie voor studenten in de food sector, die morgen de klanten moeten informeren over een goed en eerlijk “biologisch” product, was zeer geslaagd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden