Foto:

Ontdek de groene schatkamer van Nederland

Ontdek de groene schatkamer van Nederland met de 30e Open Tuinengids van de Nederlandse Tuinenstichting!

De gids geeft per provincie een mooi overzicht van ruim 360 interessante open tuinen, parken, kwekerijen, historische moestuinen en projecten sociaal tuinieren, die alle bezocht kunnen worden. Daarnaast staan er tips in vermeld voor groene uitstapjes en tuinevenementen. Al dertig jaar leidt de gids zo veel liefhebbers naar de mooiste tuinen.

Het besef dat tuinen, parken en ander groen goed zijn voor ons welzijn en de vergroting van de biodiversiteit is de laatste jaren alleen maar toegenomen en wordt nog eens versterkt door de corona pandemie.

Openbare groene ruimten, zoals stadsparken, werden het afgelopen jaar opnieuw ontdekt als plekken om te ontspannen, je verbonden te voelen met de natuur en elkaar te ontmoeten. Veel mensen investeerden meer tijd in hun tuin en kwekerijen hadden het drukker dan ooit. Jong en oud ontdekte het plezier van zelf groenten kweken in moes- en buurttuinen.

De herwaardering van onze groene omgeving resulteerde in 63 nieuwe tuinen voor de Open Tuinen Gids 2021.

De Open Tuinen Gids wordt al 30 jaar samengesteld door vrijwilligers van de Nederlandse Tuinenstichting, veelal professionals met grote tuinkennis.

Donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting ontvangen elk jaar een exemplaar, maar de gids wordt ook los verkocht bij een select aantal verkooppunten.

In Zeeland zijn dat de boekhandels De Koperen Tuin en Het Paard van Troije in Goes, en De Drukkerij in Middelburg en tuinen als De Houtenhandse Hof in Koudekerke, De Doolman in Heinkenszand, In Goede Aarde in Biervliet en De Groengaerd in Zaamslag. Via www.tuinenstichting.nl. kunt u de gids ook online bestellen. Verkoopprijs is 19,95 euro. Voor uzelf en voor anderen een prachtig cadeau.

In Zeeland zijn in totaal 20 tuinen aangesloten bij de Nederlandse Tuinenstichting, samen met twee kwekerijen. Samen hebben zij jaren geleden al het initiatief genomen tot de inmiddels bij tuinliefhebbers zeer bekende Zeeuwse Tuin Tweedaagse.

Dit jaar hebben deze enthousiaste tuineigenaren besloten zelfs twee maal twee dagen open te gaan. Zowel begin juni als eind juni zijn de tuinen erg mooi en elk deel van de maand heeft zijn eigen specifieke bloemen en uitstraling.

Bloeien begin juni de vaste papavers, Irissen en de ouderwetse rozen volop, eind juni hebben we de zomerbloeiers en natuurlijk ook rozen in alle kleuren, en van struik tot klimmer.

Dit jaar doen maar liefst 21 tuinliefhebbers mee aan dit evenement, waaronder enkele gespecialiseerde kwekerijen. De tuinen kunnen worden bezocht zonder vooraf de gebruikelijke afspraak te maken met de tuineigenaar.

De deelnemende tuinen zijn zeer gevarieerd, van groot tot klein, van cottage- tot landschapstuin. Het zijn allemaal tuinen die door de eigenaren met veel liefde, geduld en plezier zijn aangelegd en met passie worden onderhouden. We laten ze graag aan u zien!

De open dagen zijn op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni en op vrijdag 26 en zaterdag 27 juni, alle dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De adressen en foto’s van de tuinen kunt u vinden:

Website: www.zeeuwsetuin2daagse.nl

Facebook pagina: https://www.facebook.com/ZeeuwseTuin2daagse/

In de meeste tuinen wordt entree gevraagd, bij sommige is er koffie/thee verkrijgbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden