<p>De YE-6 is een garnalenkotter die wekelijks voor de Zeeuwse kust vist. (foto W.M. den Heijer)</p>

De YE-6 is een garnalenkotter die wekelijks voor de Zeeuwse kust vist. (foto W.M. den Heijer)

Meer meldingen van botsingen met windturbines

Hoewel de energiesector, de politiek en de regering blijven volhouden dat windenergie duurzaam is, stromen nu toch vele meldingen binnen van vogels die in botsing zijn gekomen met windturbines aan land. Vissers riepen van meet af aan dat zelfs windmolens op zee al funest zijn voor vogels, maar ook voor het mariene milieu. Er is veel meer aan de hand.

Milieuorganisaties menen dat de biodiversiteit in een windmolenpark zal gaan toenemen, maar zij vergeten dat de nadelige invloeden groter zijn dan zij vermoeden. ‘Als je een paar keien of zware stukken plastic op de bodem gooit, zullen die begroeid raken en ja, dan neemt de biodiversiteit ook toe. Het maakt niet uit wat voor materiaal het is. Maar daarmee vergroot je niet de natuurwaarden van de Noordzee’, aldus een scherpe visserman. De pijlers van de windmolens veroorzaken niet alleen zandverplaatsing maar ook veranderingen in stroompatronen, waardoor larven van vissen niet daar terechtkomen, waar ze moeten zijn. Dat kan de gezondheid van het bestand in gevaar brengen.

Meeuwenpoep

Vissers van noord tot zuid melden dat wanneer zij in de buurt vissen van windmolenparken zij steeds minder hinder ondervinden van meeuwen. Voor de ingang van de Westerschelde staat het windmolenpark Borssele en daaromheen zijn veel vissers actief. Zeeuwse garnalenvissers en platvisvissers proberen er hun brood te verdienen. ‘Ik weet niet of het door het broedseizoen komt, maar we zien al enkele weken veel minder meeuwen. Normaal zit de kotter vol met meeuwenpoep, maar nu blijft alles schoon. Het is echt opvallend’, zo meldt een opvarende van een Zeeuwse garnalenkotter. Afgezien van veel gebiedsverlies vrezen vissers ook voor de nadelige gevolgen van grootschalige windmolenparken op zee.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden