Foto:

Nieuwe ‘Waterwerken’ in Goese expositieruimte

Kunstuitleen De Bevelanden opent na een lange lockdown op 5 mei opnieuw de deuren met een tentoonstelling van de Zeeuwse kunstenaar Leen van Duivendijk. Er worden nieuwe ‘Waterwerken’ getoond in de expositieruimte in Goes. De schilderijen die geïnspireerd zijn door water zijn nooit eerder tentoongesteld. Al zijn hele leven tekent en schildert Leen maar sinds hij aan het water in Middelburg woont, is hij gegrepen door alle aspecten van water.

Van Duivendijk zegt er zelf over: “Geen decorstukken rond het water maar de essentie van water: spiegeling, beweging, lijnenspel, verkleuring, transparantie. Los van plaats, tijd en context; mondiaal en tijdloos. Een direct gevolg van gepassioneerd kijken en intens zien. Water als vriend en vijand in ons ecosysteem. Water dat we moeten beschermen, bestrijden en omarmen.”

In Goes is een reeks vierkante werken te zien waarin het zoekende karakter goed tot uiting komt en alle aspecten van water worden bloot gelegd. Hij werkt met olieverf op verschillende ondergronden zoals linnen, paneel, papier, board en karton. Daarbij past hij veel verschillende schildertechnieken toe tot hij het resultaat bereikt wat hij voor ogen heeft. De werken mogen allemaal in zijn huiskamer hangen, totdat hij na veel en intensief kijken de juiste laatste fase heeft gevonden die hij daarna in zijn atelier gaat uitwerken.

Leen van Duivendijk is intens betrokken bij de kunstscene in Zeeland. Zo is hij onder meer bestuurslid van de Zeeuwse Kunstkring en lid van Collectief Vier. Zelf is hij door zijn eigen “sublieme” tekenleraar op de middelbare school geïnspireerd om te gaan schilderen. Als leraar op verschillende Zeeuwse scholen heeft hij o.m. veel teken- en CVK-lessen gegeven en het belang van kunstonderwijs voor de jeugd uitgedragen. “Kunstonderwijs op school is ontzettend belangrijk, ook voor creatief, oplossingsgericht en origineel ruim denken.”

Met inachtneming van de corona maatregelen zal Leen van Duivendijk in de Goese Kunstuitleen een aantal voordrachten houden over zijn werk en een voorproefje geven van zijn boek in ontwikkeling. Hij heeft een studie gemaakt van het werk van Paul Cézanne en de 60 schilderijen van die ene Mont St. Victoire in relatie tot zijn eigen meer dan 100 waterwerken, waarvan een flink deel is aangekocht door Waterschap Scheldestromen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden