<p>Danielle van der Ploeg-Bal aan de wandel met haar dochter Noor. Ze gaat straks ook een flinke tocht maken: 50 kilometer voor het goede doel. FOTO: PR</p>

Danielle van der Ploeg-Bal aan de wandel met haar dochter Noor. Ze gaat straks ook een flinke tocht maken: 50 kilometer voor het goede doel. FOTO: PR

(Foto: )

Danielle verlegt haar eigen grenzen

Danielle van der Ploeg–Bal (29) uit Kloetinge heeft multipele sclerose (MS). Om geld op te halen voor onderzoek naar deze ziekte aan de zenuwen en het immuunsysteem gaat ze met haar familie volgende maand 50 kilometer lopen. Doel is om haar eigen grenzen te verleggen en tegelijkertijd geld op te halen voor baanbrekend MS-onderzoek en gelijke toegang tot de behandeling van de ziekte. “Zeker nu ik een dochter heb, vind ik het belangrijk dat mijn kwaliteit van leven zo lang en goed mogelijk blijft.”

door Gerrit van Loon

Kloetinge – Samen met haar man Thomas en dochtertje Noor (8 maanden) woont Danielle van der Ploeg-Bal in Kloetinge. De vaststelling van de ziekte MS bij haar was meer dan acht jaar geleden. Om precies te zijn in augustus 2012, één week voor haar 21ste verjaardag. “Na enkele maanden van uiteenlopende klachten, waarbij ik uiteindelijk te kampen kreeg met uitval aan mijn been en arm, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik zou die dag eigenlijk op vakantie gaan met vriendinnen, maar helaas liep dit dus totaal anders. Na een week in het ziekenhuis en diverse uiteenlopende onderzoeken zoals een MRI scan, bloedonderzoek en een lumbaalpunctie, kon worden vastgesteld dat het om MS ging”, vertelt Danielle.

Dan verandert je wereld enorm. “Voor mij betekent het hebben van MS dat ik altijd moe ben, ook als ik een goede nachtrust heb gehad. Daarnaast spelen er ook andere klachten zoals een verslechterde cognitie, balansproblemen, gevoelsstoornissen en problemen met zien.”

De actie om samen met de familie een flink stuk te gaan wandelen is de eerste keer dat de Zeeuwse zich persoonlijk inzet om geld op te halen voor onderzoek naar MS. Dit doen ze door mee te doen aan The May 50k. In de maand mei wordt in totaal 50km gewandeld. “Ik ga deze uitdaging aan samen met mijn man en mijn ouders. We hebben onszelf de Kloetingse MonSters genoemd, omdat we allemaal woonachtig zijn in Kloetinge en MonSters verwijst naar MS.”

Danielle heeft mooie redenen om te lopen. “Ik doe dit, omdat voor mij de zwangerschap, bevalling en eerste maanden als moeder een behoorlijk aanslag zijn geweest op mijn lichaam. Ik heb diverse klachten ervaren aan onder andere mijn bekken en rug. Mede daardoor heb ik behoorlijk in moeten leveren op mijn conditie. Nu het weer een beetje beter met mij gaat, wilde ik mij weer gaan richten op mijn lichamelijke herstel. Toen ik via een mede MS-patiënt kennis nam van The May 50k uitdaging leek mij dit de uitgelezen kans. Ik heb mijn man en ouders gevraagd om met mij mee te doen.”

“Het is voor mij en andere MS-patiënten belangrijk dat wij geld inzamelen met The may 50k, omdat dit geld gaat naar baanbrekend MS-onderzoek en gelijke toegang geeft tot behandeling van MS, zoals een stamceltransplantatie. Dit is voor mensen met MS in Nederland geen reguliere behandelmogelijkheid, maar voor sommige patiënten wel van belang. Hiervoor gaan velen naar het buitenland, bijvoorbeeld Rusland. Vaak met behulp van crowdfunding.”

Danielle vindt het belangrijk om zoveel mogelijk geld op te halen, omdat er nog te weinig bekend is over MS. “Zeker nu ik een dochter heb vind ik het nog belangrijker dat mijn kwaliteit van leven zo lang mogelijk, zo goed mogelijk blijft. Zodat ik met haar kan wandelen, fietsen, spelen en nog zoveel meer.”

Doneren kan

Dankzij de samenwerking van de Internationale MS Federatie en Stichting MS Research komt een MS-vrije wereld dichterbij. “Samen kunnen we levens veranderen.” Via de groepspagina op de website www.TheMay50K.com/fundraisers/KloetingseMonSters kunnen mensen doneren. Er leven 25.000 mensen in Nederland met MS. Hulp is nodig voor een MS-vrije wereld. “Als we het samen doen kunnen we veel bereiken!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden