<p>Arno Dorleijn, beleidsmedewerker klimaat, en wethouder Frank de Goffau op de stoep voor het Bespaarhuis waar binnen een wereld van duurzaamheid opengaat. FOTO: Leon Janssens</p>

Arno Dorleijn, beleidsmedewerker klimaat, en wethouder Frank de Goffau op de stoep voor het Bespaarhuis waar binnen een wereld van duurzaamheid opengaat. FOTO: Leon Janssens

(Foto: )

Gemeente Goes opent Bespaarhuis

Vanaf 4 mei kunnen inwoners van de gemeente Goes voor informatie over het verduurzamen van hun woning elke dinsdag terecht in het Bespaarhuis, de oude Wilhelminaschool. Op initiatief van de gemeente is een plek ingericht waar bezoekers duurzame oplossingen kunnen bekijken en vragen kunnen stellen. Verduurzamen betekent kiezen uit veel mogelijkheden en technische ontwikkelingen. De gemeente Goes helpt inwoners hierbij door een actieve vraagbaak te zijn. In het Bespaarhuis zien bezoekers hoe oplossingen voor isolatie, energieopwekking en verwarming er in het echt uit kunnen zien. Er kunnen vragen worden gesteld zoals ‘wat kan ik doen en wat kost dat dan? Is mijn huis geschikt voor andere warmtebronnen, is het de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen en welke subsidies zijn er? Het Bespaarhuis is te vinden aan de Lijnbaan 14 in Goes. Voorlopig is het Bespaarhuis te bezoeken op afspraak via www.goes.nl/bespaarhuis.

door Leon Janssens

GOES – Wethouder Joost de Goffau heeft klimaat en duurzaamheid in zijn portefeuille. Hij hoopt dat het Bespaarhuis inwoners helpt bij het zetten van die belangrijke stap naar een duurzame toekomst. ”Een duurzame woning heeft veel minder energie nodig om toch comfortabel te zijn. Wie investeert in energiezuinig wonen vergroot wooncomfort, bespaart energiekosten én is klaar voor de toekomst. Dat vinden we belangrijk en daarom helpen we inwoners graag bij het maken van hun keuzes. Voordeel is dat er hier geen verkopers van een bedrijf rondlopen. Je kunt rustig komen kijken, je vraag voorleggen en om onafhankelijk advies vragen.” Het idee voor een Bespaarhuis kent twee speerpunten. “In de eerste plaats de vraag naar informatie. In je directe omgeving kan iedereen zien dat er steeds meer ontwikkelingen zijn op het gebied van warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast vraagt de overheid ook steeds meer van haar inwoners op dit gebied. Op deze manier kunnen wij heel goed laten zien wat er mogelijk is op dit gebied. ”

Oplossingen

Het Bespaarhuis is duidelijk en overzichtelijk ingericht met een aantal verschillende mogelijkheden om de duurzaamheid van je woning te verbeteren. Arno Dorleijn, beleidsmedewerker klimaat bij gemeente Goes, laat zien hoe een aantal toepassingen aangebracht worden. In Het Bespaarhuis is een ‘huisje’ geplaatst en een belangrijk element daarvan is het dak.

Stap één

“Wil je je woning verduurzamen begin dan met stap één. Dat is besparen door te isoleren. Een bestaande woning kun je isoleren voor warmte en geluid zoals de ramen met triple glas. Bij een dak zoals hier te zien is wordt van binnenuit isolatie aangebracht. Er is ook veel te bereiken met vloerisolatie, denk daarbij aan een vochtige kruipruimte. Mocht dit nog niet gebeurd zijn, ook in de spouwmuren kan isolatie worden aangebracht. Op de muren komt nog een isolatielaag met steenstrips erop. Kijk, hier heb ik een aantal rode warmtelampen met daarboven verschillende soorten glas. Hou je hand boven het enkelglas en dat voelt dat warm aan. Maar dit hiernaast is hoog rendementsglas en dat laat veel minder warmte door.” Het is een veelgehoorde kreet ‘Nederland moet van het gas af’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan nu in honderdduizenden woningen een gasgestookte warmwaterinstallatie hangt, onontbeerlijk voor de centrale verwarming én het warme water in keukens en badkamers. Toch is hier een oplossing voor en die is in het Bespaarhuis te zien want voor warm water en verwarming zijn er veel duurzame oplossingen. “Een tussenoplossing”, zegt Arno, “Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de gasaansluiting. Een hybride warmtepomp combineert een bestaande combiketel met een warmtepomp. De cv-ketel springt bij als het heel koud is of voor warm water.”

Windmolen

Duurzame energie, beperk de CO2 uitstoot. Gebruik zon en wind om te voorzien in eigen schone energie. Is hier bij de eigen woning geen ruimte voor? Doe mee met projecten die zonnepanelen op andere gebouwen plaatsen. Of kies voor een duurzame energieleverancier. De allergroenste energieleveranciers leveren bijna alleen maar stroom die is opgewekt met windenergie en zonnepanelen. Denk aan een zonneboiler. Die heeft een zonnecollector op het dak en een vat om warm water op te slaan. Zo is er altijd warm water om te douchen en af te wassen. Niet alleen op een zuidelijk dakvlak maar ook op daken op het oosten en westen zijn zonnepanelen effectief. Bovendien gaan zonnepanelen vaak wel 25 jaar mee. In een provincie als Zeeland kan windenergie niet ontbreken. De wind kan dag en nacht energie opwekken. Ook daarvan een voorbeeld in het Bespaarhuis waar een geavanceerde windmolen opgesteld staat. “Dit is een Air Turbo die energie op kan wekken. Deze kan eenvoudig op het dak worden geplaatst. Het is een mooi type, een goed model in een neutrale kleur”, wijst Arno aan. “Op het dak kun je ook zonnecollectoren plaatsen voor de verwarming mét zonne-energie.” Om het Bespaarhuis te huisvesten is niet het hele schoolgebouw in gebruik genomen. Een aantal lokalen staat nog leeg waarvan een deel wordt gebruikt voor de regenton-actie die later in het jaar op de planning staat bij de gemeente.

Regenton

“Om verspilling tegen te gaan door regenwater op te vangen kunnen inwoners een regenton met korting kopen”, aldus Arno Dorleijn. “Alle kleine beetjes helpen toch?” Leegstaande lokalen in het Bespaarhuis kunnen worden gebruikt voor lezingen of workshops. De wethouder: “Bijvoorbeeld voor biologisch koken. Heeft iemand een goed idee en het past binnen ons klimaatprogramma, dan kan die er gebruik van maken.”

Energieakkoord

In 2015 tekenden 195 landen het klimaatakkoord van Parijs om wereldwijd de uitstoot van broeikassen terug te dringen. In 2019 tekenden Nederlandse overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties het Nederlandse klimaatakkoord om in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Dit wordt uitgevoerd in dertig regio’s waaronder Zeeland.

Eind 2017 hebben Zeeuwse maatschappelijke instellingen, overheden, bedrijven en burgers samen het Zeeuwse Energieakkoord opgesteld. De RRE trajecten zijn ingericht samen met partners binnen het Zeeuwse Energieakkoord.

Heb je plannen om je eigen woning te verduurzamen? Weet je nog helemaal niet wat er mogelijk is? Of zie je juist door alle bomen het bos niet meer? De RRE is een subsidieregeling die je helpt bij het zetten van een volgende stap in de verduurzaming van je eigen woning. De RRE trajecten zijn ingericht samen met partners binnen het Zeeuwse Energieakkoord. De Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) is een landelijke regeling gericht op reductie van CO2 door woningeigenaren. Zeeland wil 10.000 ton CO2 reductie te realiseren. De RRE helpt in de volgende stap bij de verduurzaming van de woning. Voor elke situatie en vraag biedt de RRE een traject op maat: inzicht in je energieverbruik of energieverlies; advies over het beste plan van aanpak; concreet energie besparen; energieadvies voor je monumentenpand of je appartement. De RRE regeling loopt hard. Aanvragen kan zolang de voorraad strekt bij de gemeente Goes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden