Vzt Ad Schenk plaatst het blik in de fundering
Vzt Ad Schenk plaatst het blik in de fundering (Foto: Daisy Verbart)

Hout van 150 jaar oude beuk krijgt tweede leven

Eind vorig jaar is in de voormalige kerktuin bij de RK-kerk in Ovezande een oude bruine beuk uit 1867 gekapt. Dat was pure noodzaak omdat de beuk al in vergevorderd stadium was aangetast door een schimmel. Daarmee kwam de veiligheid in de openbare ruimte in het geding.

Door het dorp is het plan opgevat om het hout van de 150 jaar oude beuk een tweede leven te geven. Een idee dat al snel opborrelde was een levensgroot beeld uit het hout te laten maken. Omdat het een boom was uit de tuin van de Mariakerk was de keuze voor Maria snel gemaakt. Uit een stuk van de hoofdstam dat niet hol was, is carver en kunstenaar Peter Verlaan een prachtig kunstwerk aan het maken: Maria uit de Beuk. Het wordt een beeld van 2,60 meter hoog en een diameter van ongeveer 1 meter. Via een actie in het dorp en omgeving hebben we de gelden bijeen kunnen brengen voor het kunstwerk en voor een onderkomen voor Maria. Ruim zestig mensen hebben bijgedragen om dit alles mogelijk te maken. Tegelijkertijd wordt door een vrijwilliger aan het prieeltje gebouwd. Intussen zijn door vrijwilligers de funderingen voor het prieeltje en voor het beeld gestort. In de fundering van Maria uit de Beuk is een blik mee gestort waarin op perkament de namen van de mensen staan vermeld die hebben bijgedragen aan de realisatie van Maria uit Beuk, inclusief een USB-stick met hun namen en het nog geheime logo dat is ontwikkeld voor Maria uit de Beuk.

De inzegening van Maria uit de Beuk en haar prieeltje zal volgens planning plaatsvinden op zondag 30 mei aansluitend aan de viering. Pastor Alida van Veldhoven neemt de inzegening voor haar rekening.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden