<p>Elk jaar houdt de IJs- en skeelervereniging uit Krabbendijke tochten. FOTO: Ria Overbeeke</p>

Elk jaar houdt de IJs- en skeelervereniging uit Krabbendijke tochten. FOTO: Ria Overbeeke

(Foto: )

Skeeleren zit in het dna van Holland

Vooral in de lente vieren we het leven. Het mooie weer nodigt uit om, hup, naar buiten toe te gaan. De gezonde buitenlucht in. Sporten, fietsen, wandelen én skeeleren. Omdat het sporten in groepsverband nog omgeven is van onbegrijpelijke regeltjes, pakken veel mensen de fiets of skeelers. In Krabbendijke is de ijsvereniging uitgebreid naar: IJs- én skeelervereniging.

door Gerrit van Loon

KRABBENDIJKE – Het bestuur van de IJs- en skeelervereniging denkt ook graag in mogelijkheden in deze tijden. De bestuursleden zijn zelf niet actief in het skeeleren, maar inmiddels ruim ervaren in het faciliteren en organiseren van evenementen die met skeeleren te maken hebben. En dan vooral gericht op de jeugdige recreatieve skeeleraar. “Dus minder voor de profs”, aldus bestuurslid John Butijn.

Er komt weer een kinder-skeelertocht aan. De planning is op 15 mei. “We proberen hierin, binnen de regels, toch een leuke middag te organiseren voor jeugdige skeeleraars. Als jaren organiseren we de toertocht Tussen de Scheldes. Een gesloten tocht van meer dan 100 kilometer. Een paar jaar geleden was er in het najaar zelfs een uitschieter van een tocht van 200 kilometer lengte. Die tocht is voor volwassenen in combinatie met de kidstoer, om het dorp Krabbendijke.”

De kinder-skeelertocht op 15 mei wordt om en nabij 6 kilometer. De grotere tocht wordt voor een later moment geparkeerd. “Skeeleren zit een beetje in het dna van de Nederlanders. Zodra er ijs ligt, willen we massaal op de schaats. Het is ook de reden dat wij als oorspronkelijke IJsvereniging de skeelerwereld hebben omarmd. Door het uitblijven van strenge winters, willen we onze leden ook een alternatief bieden.”

De vereniging ziet dat sinds het sluiten van sportscholen mensen op zoek zijn naar individuele sporten. Hardlopen is redelijk blessuregevoelig voor de gewrichten. Een fiets met toebehoren is al snel een behoorlijke investering. “Mogelijk ligt daar het antwoord dat skeeleren zo in populariteit is toegenomen. Naast deze voordelen heb je meteen een aardige work-out omdat je zowel evenwicht als je armen nodig hebt. Je doet dus cardio en krachttraining. Bijkomend voordeel is dat je lekker buiten bezig bent, dus je omgeving verkent en je pakt nog vitamine d mee ook. Goed voor het humeur. Ook is het gezellig om dit samen te doen”, aldus Butijn.

Noah Pol (20) uit Krabbendijke skeelert ook veel. De hbo-student Sales en Accountmanagement en werkzaam bij Krijn Verwijs in Yerseke sport graag. “Skeeleren heb ik helemaal herontdekt tijdens de eerste coronaperiode vorig jaar. Aan het begin ging ik op mijn oude skeelers die nog in de kast lagen eens een paar rondjes maken. Ik kreeg de smaak te pakken en heb professionele skeelers aangeschaft.”

Noah voetbalt en tennist ook. Vorig jaar kon dat minder. “Het skeeleren geeft je vrijheid en vooral doorzettingsvermogen. En op en duur wil je maar sneller en langere ritjes maken. Skeeleren is een hele goede sport voor de benen en billen. Erg belangrijk richting de zomerperiode. Door het skeeleren kwam ik elke dag bij mijn oma in Waarde. Dat heeft zeker een extra toevoeging voor mij gehad. Ik raad het iedereen aan. Als je jezelf verveelt of niet goed weet hoe je in deze tijd veel kan bewegen: ga skeeleren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden