Foto: PR

Meesterkraker Aage M. zoekt rust op Beveland

GOES - Op 19 juni 2017 zou meesterkraker Aage M. zijn 75ste verjaardag hebben gevierd. Als hij de rust in Goes blijvend had gevonden, dan opende hij misschien wel zijn eigen tentoonstelling met zelfgemaakte schilderijen of publiceerde hij een roman of leverde een script af voor een film. Was het alleen de rust die hij zocht in Zeeland? Een korte biografie...

Door Theo Rietveld

Aage komt op 19 juni 1942 als Aagje Vening Meinesz ter wereld in Malang, een stad op het Indonesische eiland Java. Zijn overgrootvader is burgemeester van Amsterdam en Rotterdam en een oudoom een bekend hoogleraar in de geofysica. Zijn moeder is Indische van geboorte. Een groot aantal jaren van zijn leven brengt hij door in Utrecht. Het lijkt er op dat hij kunstschilder gaat worden.

Uitbundig

Aanleiding voor het dievenpad is zijn uitbundige levensstijl. De meeste mensen kennen hem van de vele kluizen die hij met zijn thermische lans kraakt. Aage is dan ook de schrik van de bankwereld; geen kluis is veilig voor hem. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis is Leeuwarden duikt hij onder in Den Haag om daar doodleuk een verhouding aan te gaan met een agente. Hij wordt in mei 1973 gearresteerd en bekent zo'n veertig inbraken. Drie jaar later komt hij vervroegd vrij en zoekt de rust in Zeeland.

Con-ma-net

Aan de Kreukelmarkt in Goes betrekt hij een bovenwoning van de bar-dancing-discotheek 't Con-ma-net'. In hetzelfde jaar verschijnt zijn autobiografische boek 'Mijn nachten met de thermische lans.' In de Vuilstraat opent hij Sexclub Pandora en jaren later in Vlissingen Club82. Op de Fb pagina Rondje Goes lees ik een herinnering van een Goese die Aage heeft gekend: "Aage zette zijn auto altijd neer waar het niet mocht, maar kreeg nooit een bon omdat hij de politie wel eens hielp." Jacques Cats schrijft op 7 oktober 1976 in zijn PZC-rubriek hoort-ziet-schrijft: "Doldwaas hoogtepunt in het vijfentwintigjarig bestaan van de televisie in Nederland: een meesterkraker komt het kijkvolk vertellen, dat hij zojuist de laatste brandkast in zijn loopbaan heeft opengesneden. Het gebeuren voltrok zich op het scherm in de Vuist van Willem Duys. " Het lukt hem echter niet te breken met zijn criminele verleden. Hij raakt steeds verder aan lager wal, mede door de hoge gokschulden. Hij eindigt waar hij al vroeg mee was begonnen: de gevangenis. Op 14 maart 1984 vraagt zijn advocaat, mr. Gerard Spong,gratie omdat darmkanker is vastgesteld. Na een bruisend bestaan overlijdt Aage op 43-jarige leeftijd in een Haags ziekenhuis. Detail: Malang betekent in het Indonesisch: pech of ongeluk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden