Vissers boos op Postcodeloterij


<p>Garnalenkotters verzamelden in 2019 en 2020 tonnen aan plastic afval afkomstig van de zeebodem. (foto W.M. den Heijer)</p>

Garnalenkotters verzamelden in 2019 en 2020 tonnen aan plastic afval afkomstig van de zeebodem. (foto W.M. den Heijer)

(Foto: )

Vissers boos op Postcodeloterij

De recente door de Postcodeloterij geschonken 1,9 miljoen euro aan de Waddenvereniging is bij vissers volledig in het verkeerde keelschat geschoten. Toen bij de ontvangst van dat bedrag, bedoeld om het containerafval van de ‘MSC Zoë’ op te ruimen, de kottervloot genegeerd werd, sprongen de vissers helemaal uit hun vel.

In de nacht van Nieuwjaarsdag 2019 verloor de ‘MSC Zoë’ boven Borkum meer dan 300 containers, voornamelijk gevuld met plastic prullaria uit China. Nog geen drie dagen later startten vissers uit de havens van Harlingen, Terschelling en Lauwersoog een opruimactie. Zij verzamelden tonnen aan plastic afval. Vandaar de enorme verontwaardiging bij de vissers toen ze te horen kregen dat de Waddenvereniging liefst 1,9 miljoen euro cashte. Projectleider Ellen Kuipers vergat in haar commentaar na de ontvangst van het bedrag dat er nog een kottervloot bestaat, de ultieme partij om de restanten aan afval op te ruimen.

Bestaansrecht

‘Maar ja, geld maakt blind’, aldus een opvarende van een garnalenkotter. Volgens hem is het ook niet echt verrassend. ‘Het is typisch gedrag van milieuorganisaties. Subsidies, legaten en donaties incasseren. Daar ontlenen zij hun bestaansrecht aan. De sympathie voor dergelijke ngo’s zou toch achteruit moeten hollen, net als die van de Postcodeloterij. Burgers blijven er helaas nog in geloven’, zo oordeelt een garnalenvisser uit Lauwersoog. Op sociale media kreeg de Waddenverenging er flink van langs. En ook de Postcodeloterij kreeg een veeg uit de pan. 

Vuilvisproject

Bestuurslid Jaap Tanis van vissersactiegroep EMK: ‘Die mannen uit Harlingen en Lauwersoog hebben in 2019 potverdikkie dekken vol afval verzameld en ook vorig jaar nog. Daar komt bij dat een groot deel van de kottervloot, waaronder ook de garnalenvissers uit het noorden, deelnemen aan het project ‘Fishing for Litter’ van KIMO Nederland.’ KIMO staat voor Kommunenes Internasjonale Miljorganisasjon (Noors) en ondersteunt het vuilvisproject. Tanis vraagt zich terecht af waarom de Postcodeloterij geen geld overmaakt naar KIMO, want dan zou de ondersteuning nog beter zijn en kan er nog meer vuil uit zee ingezameld worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden