Foto:

Hoe scoren zorginstellingen op de eHealth Meetlat?

In 2020 deed Zorgbelang Brabant | Zeeland, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), onderzoek naar de beschikbaarheid van digitale basisdiensten bij zorgaanbieders in Brabant en Zeeland: de eHealth Meetlat. Dit onderzoek was een herhaling van een eerdere meting in 2018. Tijdens de Slimme Zorg Estafette op 25 februari presenteert Zorgbelang de resultaten van 2020. Naast het onderzoek onder zorgaanbieders heeft Zorgbelang zorggebruikers gevraagd naar hun gebruik en ervaringen met digitale zorgdiensten. Het evenement is gratis toegankelijk. Na aanmelding ontvangen deelnemers de link naar het evenement.

Zorgkaart op ehealthmeetlat.nl

De resultaten van elke zorgaanbieder staat op de zorgkaart op ehealthmeetlat.nl. Zorgbelang Brabant | Zeeland onderzocht digitale basisdiensten bij vijf categorieën: ziekenhuizen, huisartsen, GGZ-instellingen, VVT-organisaties (verpleeg-, verzorg- en thuiszorginstellingen) en revalidatiecentra. Denk aan online een afspraak maken, een herhaalrecept aanvragen, je labuitslagen bekijken, je dossier inzien. En ook beeldbellen, mailen met je zorgverlener en de inzet van innovatieve middelen, zoals virtual reality en gezondheidsapps.

De top 3 zorgaanbieders in het zonnetje

De zorgaanbieders die het goed doen, krijgen een dikke pluim. Ze hebben flink geïnvesteerd in digitale diensten en mogen terecht trots zijn op dit mooie resultaat. Op 25 februari geven de koplopers een korte terugblik op 2020: wat is bereikt en waar zijn ze trots op? Ook worden de top 3 organisaties uitgenodigd voor het eHealth consortium van Zorgbelang Brabant | Zeeland. Dit consortium deelt kennis, resultaten en goede voorbeelden. Zo inspireren en stimuleren de deelnemers elkaar en helpen ze andere zorgaanbieders die nog niet zo ver zijn.

Over de Slimme Zorg Estafette

Als het gaat om zorg en welzijn wordt er volop geïnnoveerd en geëxperimenteerd met nieuwe technologieën. In de praktijk komen we dan ook steeds vaker slimme zorgoplossingen tegen. De coronacrisis heeft bovendien laten zien dat beeldbellen en digitale consultaties tussen zorgprofessionals een grote bijdrage kunnen leveren. Het bleek niet alleen noodzakelijk om te innoveren, maar ook mogelijk. Het is nu belangrijk om deze beweging vast te houden en niet terug te vallen in oude gewoonten en werkwijzen. Daarom vindt van 1 tot en met 26 februari 2021 de Slimme Zorg Estafette plaats: iedere week staat slimme zorg centraal in een regio, waarna het stokje wordt doorgegeven aan de volgende regio. Zo kunnen organisaties in verschillende regio’s van elkaar leren, en kan iedereen ervaring opdoen met slimme zorg en innovatie. De Slimme Zorg Estafette is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden