Stichting DjoDjo bestaat vijf jaar


<p>Op 16 januari 2015 ging Stichting DjoDjo officieel van start met de club vrijwilligers op deze foto.</p>

Op 16 januari 2015 ging Stichting DjoDjo officieel van start met de club vrijwilligers op deze foto.

(Foto:)

Stichting DjoDjo bestaat vijf jaar

Stichting DjoDjo bestaat vijf jaar. Oprichters Herman van Boven en Joke van den Bosch vertellen: “Op 16 januari 2015 gingen we officieel van start met de club vrijwilligers  op de foto. In Kruiningen maakten we onze aftrap als Stichting DjoDjo; op het jubileumfeest van Hondenschool Goes (toen nog Martin Gaus school). Sindsdien hebben we met een mooie club vrijwilligers mogen werken aan het mogelijk maken van dierbare ontmoetingen tussen kwetsbare mensen en honden. Twaalf bezoekteams met hun honden hebben op twaalf locaties mensen blij gemaakt. Dat is wat Stichting DjoDjo doet: vrijwilligers gaan met hun hond op pad naar mensen die eenzaam zijn, zelf geen huisdier meer mogen/kunnen hebben maar er wel gek op zijn. Of mensen die die door contact met een hond weer even kunnen opbloeien, weer even in het hier en nu kunnen zijn, weer even kunnen lachen. Onze teams worden opgeleid door Désiree Veldhuizen, van Pets4Care.”

Pets4Care is een landelijke stichting die zich inzet om toepassingen in de gezondheidszorg mogelijk te maken waarin de verbinding tussen mens, natuur en dieren centraal staat. Zij is gemachtigd om officiële certificaten te verstrekken aan de teams die slagen na de opleiding. “Wat wij van Stichting DjoDjo het allerbelangrijkste vinden is dat er gewerkt wordt vanuit/met respect voor mens en dier, met inachtneming van ieders behoeften en grenzen. Het is heel dankbaar werk, we komen mooie momenten tegen. Oop gezichten die normaal weinig of geen uitdrukking vertonen verschijnt ineens een brede lach op het moment dat ‘hun’ bezoekhond binnen komt. Mensen waar weinig of geen contact meer mee te maken is beginnen ineens op te leven, te praten, enthousiast te worden als ‘hun’ bezoekhond met begeleider binnenkomt. Terwijl ze familie of bekenden vaak niet meer herkennen geven ze wel blijk van herkenning naar de bezoekhond toe. Een mens die normaal erg gesloten is, en nors, werd ineens wel vriendelijk naar de hond en praat tegen hem, knuffelt hem. De man die nooit meer naar buiten wilde, ging ineens mee een blokje om met de bezoekhond erbij. Een  jongen die de supermarkt niet in durfde om eigenboodschappen te doen, durfde wel met de bezoekhond mee naar binnen.”


Het aaien van de hond, even knuffelen, de warmte voelen van het hondenlijf, even plezier maken door een spelletje samen, een stukje lopen, het contact met een dier dat blij is je te zien en je enthousiast begroet, nooit boos of chagrijnig tegen je is: dit zijn zulke waardevolle momenten bij de bezoekjes. Zeker in deze tijd, waarin afstand houden de ‘regel’ van de dag is geworden. Honden aaien en knuffelen mag nog wel. “Deze tijd van Covid-19 maatregelen maakt ons werk er niet makkelijker op, maar wel des te belangrijker. We proberen ondanks de maatregelen toch door te blijven gaan, voor zover mogelijk. Liefst buiten afspreken, met mondkapjes op, anderhalve meter afstand houden: het maakt het werk wel ingewikkelder, dat wel. We hopen de komende vijf jaar weer vrijwilligers met hun hond te mogen opleiden tot bezoekteam, zodat er nóg meer dierbare ontmoetingen mogen zijn met kwetsbare mensen. De eerste datums die we hebben ingepland daarvoor zijn in april 2021.” Als er mensen zijn die interesse hebben om met hun hond dit mooie vrijwilligerswerk te gaan doen: aanmelden kan via de website www.StichtingDjoDjo.nl, of een mailtje naar: info@stichtingdjodjo.nl

“Als oprichters van Stichting DjoDjo zijn wij, Herman en Joke, heel trots op “onze” vrijwilligers, mét en zonder hond, die dit werk mogelijk maken met veel enthousiasme en passie. Ook onze donateurs en sponsors zijn wij heel erg dankbaar: zonder al deze fantastische mensen was dit allemaal niet mogelijk!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden