Coronavirus, lockdown en leegstand


<p>&nbsp;Sjoerd Baarends van Intersport Goes: &quot;Door de lockdown mis je nogal wat omzet en het is nu nog verlengd ook. Ik zal blij zijn als we 10 februari weer gewoon open kunnen.&quot; FOTO&#39;S: Leon Janssens</p>

 Sjoerd Baarends van Intersport Goes: "Door de lockdown mis je nogal wat omzet en het is nu nog verlengd ook. Ik zal blij zijn als we 10 februari weer gewoon open kunnen." FOTO'S: Leon Janssens

(Foto:leon Janssens)

Coronavirus, lockdown en leegstand

Nederland is nog steeds in de greep van Covid-19, het coronavirus. Op de laatste persconferentie van minister-president Mark Rutte en de minister van Gezondheid Hugo de Jonge werd de lockdown verlengd tot 9 februari. Daarnaast bedrukte Rutte nogmaals de noodzakelijkheid van de anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes. Als het echt niet anders kan, wordt er landelijk een avondklok ingevoerd. Deze maatregelen hebben hun weerslag op de samenleving. Op enkele branches na zijn alle winkels gesloten. De anders zo gezellig drukke winkelstraten in Zeeuwse steden en dorpen zijn uitgestorven en er komt steeds meer leegstand bij.

door Leon Janssens

ZEELAND – De Goese binnenstad biedt een verlaten blik, weinig mensen op straat. Een auto rijdt tegen de rijrichting in door de lege Lange Vorststraat. De Bruna winkel daar, een Post NL servicepunt, is dicht. Een A4-tje op de deur meldt ‘Gesloten wegens RIVM maatregelen. Geen pakketten voor Post NL’. Voor hun winkels staan Xander van Den Hertog Sfeervol tafelen, en Conny Casteleyn van Casteleyn, Alles voor uw baby. “Wij hebben altijd wel wat te doen in onze winkels”, zegt Conny. “Wij gaan door, de webshop is actief. Wij hebben hart voor de zaak én voor onze klanten.”

Bestellingen

Wat verderop is Pour Vous Parfumerie van Biemen, waar Reinier Sturm vertelt over zijn ervaringen. “Noodgedwongen ben ik gesloten tot 9 februari als het tenminste allemaal goed uitpakt. Het remt de bewegingsvrijheid, voor iedereen. Klanten mogen bij ons niet binnenkomen dus ze mailen of bellen. Bestellingen bezorgen wij rondom Goes. Zelf ben ik vaak in de winkel. Ik ben al aan het klussen geweest, zo gaat de tijd snel voorbij. Maar je voelt het wel, de winkelsluiting. Het laatste kwartaal van 2020 had ik 35% minder omzet. We moeten optimistisch blijven, een nieuw jaar, nieuwe kansen. Ik heb veel lieve, vaste klanten die bellen en bestellen. Dat is heel fijn, dat doet mij wat.”

Aderlating

Bij sportwinkel Intersport doet Sjoerd Baarends open. Hij is bezig een tennisracket te bespannen. “Tennissen gaat nog wel door, buiten en met iemand uit je eigen huishouden, je eigen bubbel. Onze verkopen gaan nu via Intersport.nl die de levering aan klanten regelen. Voor klanten uit de regio Goes hebben wij voorrang. Wij krijgen dat dezelfde dag door en leveren uit. Via alle bekende media kun je bij ons bestellen. Zelfs ons normale telefoonnummer is ingesteld als whatsapp. Door de lockdown mis je nogal wat omzet en het is nu nog verlengd ook. Wij hadden nog geluk vorige zomer dat er veel kopende Belgische en Duitse toeristen kwamen. Nu is het een hele aderlating want je mist de omzet van de wintersport. Daar zit veel volume in. Een T-shirt kopen kan altijd, maar een jas voor de wintersport verkoop je niet in de zomer. We hebben wel nieuwe collectie, maar we mogen geen klanten binnenlaten. Klanten mogen ook niet afhalen, wij mogen wél bezorgen. Je kunt bij ons altijd terecht. Maar ik zal blij zijn als de lockdown voorbij is en we 10 februari weer gewoon open kunnen.”

Politieagentje spelen

Tijdens de lockdown mogen een aantal bedrijven open blijven waaronder slagerijen en bakkerswinkels. In de Walstraat in Vlissingen zit Keurslager Dennis Gillissen. “Het zijn vooral de eigen klanten die komen, je mist de toeristen en er zijn ook bijna geen passanten. Het is stil op straat, er loopt nu een paar man”, aldus Dennis. “Wij missen ook het bedrijfsleven, het personeel van andere zaken die hier wat kwamen halen. We draaien rond de 80 procent, zeker niet beter dan anders. De branche-organisatie zegt van wel, maar je hebt ook nog je vaste lasten. Wij zijn blij dat we ons al die jaren op de lokale klanten hebben gericht, dat is belangrijk. Als ondernemer zijn wij heel creatief, inspelen op de wensen van de klant. Wij staan voor ons vak en merken dat mensen meer tijd nemen om te koken. Nu je niet weg kan maak je het thuis gezellig. Lekker eten draagt daaraan bij. Wij zien dat een aantal klanten nu meer naar de slager komt, dat is een tendens. Met Kerst hebben wij altijd honderden grote schotels op bestelling. Nu was dit minder, wel meer kleinere schotels. Dat komt door de beperkte bezoekregeling. Het enigste wat mij stoort is het af en toe politieagentje spelen bij een enkele klant. Heb respect voor de opgelegde regels, de meesten van onze klanten houden zich daar ook aan.”

Blijf optimistisch

De Lange Delft in Middelburg ligt er stil bij. In Zeelands langste winkelstraat is de drukte ver te zoeken. Angelique, filiaalmanager van Ziengs Schoenen: “Onze winkel is gesloten. Bestellingen die op voorraad zijn worden bezorgd. Ik ben hier om wat werk in de winkel te doen want we hopen binnenkort weer open te gaan. Lekker schoenen komen passen, fris en fruitig weer aan de slag. Blijf optimistisch, het komt weer goed. Klanten mogen altijd bellen, wij komen het brengen.” Dat het rustig is in de straat kan Bram Bliek van Kippie Kip Middelburg beamen: “Je ziet weinig mensen, alles is bijna dicht. In onze branche mogen wij open zijn voor bestellen en afhalen. Of eventueel via de website bestellen en bezorgen, dat gaat van de landelijke organisatie uit. Vergeleken met normaal maken we de helft aan omzet, maar we blijven open.” Het zijn niet alleen de Zeeuwse steden waar minder mensen te zien zijn, Ook in Domburg is het stil op wat wandelaars na die een frisse neus, of een broodje bij de bakker, halen. In Heinkenszand staat de Dorpstraat normaliter vol met geparkeerde auto’s van winkelend publiek maar vandaag niet. Wim de Roo van cadeauwinkel Zomaarleuk in de Dorpsstraat: “Het is nu wel een beetje anders. We moeten er even doorheen. Met mijn winkel ben ik gewoon dicht. Wel mag ik buiten planten verkopen en pasfoto’s maken is ook toegestaan. Het is een stuk stiller en mijn omzet is gekelderd.”

Leegstand

In diverse Zeeuwse gemeenten loopt de leegstand in de binnenstad op. In Goes staat ruim 10% van de winkel en horecapanden leeg. Er zijn nieuwe plannen om dat tegen te gaan in voorbereiding. “Wij blijven ondertussen doorgaan met het benaderen van ondernemers. Met succes”, laat Albert Boonman van de gemeente Goes weten. Middels actieve acquisitie wordt ondernemers met een winkel elders gevraagd of zij zich ook in Goes willen vestigen. Als welkom wordt hun een jaar vrijstelling van reclamebelasting aangeboden.

Anderhalve meter afstand en mondkapjes zijn noodzakelijk

Leon Janssens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden